Actualitate

Senatorul Vasile Toma a anunţat un program de măsuri rapide în sprijinul romanilor. Acesta este dedicat atât persoanelor fizice cât şi întreprinzătorilor

Publicat: 03 apr. 2020

Senatorul Vasile Toma a anunţat un program de măsuri rapide în sprijinul romanilor. Acesta este dedicat atât persoanelor fizice cât şi întreprinzătorilor.

„Program de măsuri rapide în sprijinul romanilor. Persoane fizice şi întreprinzători.

Măsurile pentru gestionarea crizei, cuprinse în legile pe care le-am votat împreună cu colegii senatori social-democraţi au fost votate şi în Camera Deputaţilor.

Fac un apel către preşedintele ţării să promulge aceste legi, de urgenţă.

1) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități.
2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile)
3) Amânarea, pentru 3 luni, a plății de către firmele afectate a plății CAŞ și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Fără dobânzi și fără penalități. Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor.
4) Indemnizația de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de 75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență, ușor de obținut. Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Ce câștigă oamenii!
1) Amânarea rambursării împrumuturilor fără niciun cost. Ratele de capital, dobânzile și comisioanele se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.
2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni de la data intrării în vigoare a prezenţei legi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Amânarea se face la cererea persoanei fizice, afectată direct sau indirect de măsurile impuse prin starea de urgență
3) Indemnizație pentru şomaj de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz. Beneficiază toți salariații afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat.

Ce câștigă întreprinzătorii:
(inclusiv PFA, întreprinderi autorizate, familiale, asociații, fundații, profesiile libere, ÎMM care sunt părți într-un contract de credit sau de leasing)
1) Amânarea rambursării creditelor, inclusiv a ratelor de leasing financiar sau operațional, până la finalul anului.
2) Amânarea plății CAŞ, la cerere, pentru 3 luni începând cu martie, pentru firmele a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. Condiția esențială: menținerea contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru încă 12 luni de la intrarea în vigoare a prezenţei legi.
3) Amânarea plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Se aplică operatorul economic a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.
4) Sprijin pentru menținerea angajaților, prin acordarea unei indemnizații de șomaj de 75% din salariu, de durata stării de urgență, rapid, fără birocraţie.

Pe scurt:
✅ Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme.
ℹ Până la 9 luni
ℹ Fără dobândă la dobândă
ℹ Fără comisioane

✅ Amânarea plății, de către firmele afectate, a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă.
ℹ Pentru 3 luni
ℹ Eșalonarea pe 12 luni a restanțelor
ℹ Fără penalități, fără dobânzi

✅ Amânarea plății facturilor de utilități*
ℹ Pentru 3 luni
ℹ Fără penalități, fără dobânzi
* apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile

Si măsuri pentru păstrarea locurilor de muncă
ℹ Indemnizație plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic
ℹ Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor
ℹ Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.”, a anunțat Senatorul Vasile Toma

 
Comentarii
Adauga un comentariu