Actualitate

Senatorul Vasile Toma: Un pas important in ajutorul celor care vor sa isi instaleze panouri foto-voltaice

Publicat: 21 nov. 2018
1

Senatorul Vasile Toma a realizat un important pas in ajutorul celor care vor sa isi instaleze panouri foto-voltaice
Acestia au un cadru legal prin care devin Prosumatori (sunt in acelasi timp producatori de energie electrica si consumatori) prin Legea Nr 220/2018. In curand vor putea sa-si monteze contoare inteligente si sa compenseze energia produsa cu cea consumata din retea. Si inca un plus, s-a pus in dezbatere publica Ghidul de finantare in limita valorii de 20.000 lei. Conform definitiei din lege prosumatorul este “clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau in acelasi sistem de distributie inchis, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara”.

Este un pas important, zic eu, spre modernizarea acestui domeniu destul de ignorat, cel al energiei regenerabile. Si este totodata o recunoastere a potentialului unui model de afacere extrem de bine dezvoltat in tari din vestul Europei, aceea a micilor producatori casnici de energie. Lucrurile insa nu au fost chiar atat de simple pana sa ajungem aici. Sunt membru in Comisia de energie din Senatul Romaniei si stiu care sunt problemele cu care se confrunta domeniul energiei regenerabile.  Pentru persoanele fizice care doresc sa isi monteze panouri fotovoltaice acasa, uneori costurile pot fi prea mari. Tocmai de aceea statul roman ii va sprijini, oferind contravaloarea a 90% din pretul instalatiei, in limita a 20.000 de lei. Toti cei interesati pot consulta “Ghidul de finantare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala”, document lansat in dezbatere publica de Ministerul Mediului. Ghidul specifica ce anume se finanteaza de catre autoritate si cum anume trebuie sa procedeze toti cei care doresc sa vanda energia electrica produsa in exces.
Legea a fost adoptata, dar pana sa se ajunga aici au existat momente cand se parea ca ea nu va deveni vreodata realitate. Si asta pentru ca s-a lucrat in doi timpi: incet si foarte incet. Din ce cauza? N-as putea sa va spun. Poate ca institutiile implicate n-au comunicat suficient sau eficient. Din acest motiv am decis, impreuna cu colegii mei, convocarea la comisie a tuturor institutiilor responsabile de reusita acestei initiative legislative. Ne-am propus sa ajutam factorii implicati sa comunice suficient si eficient. Astfel incat acest proiect sa fie deblocat mai repede si sa nu mai existe intarzieri in elaborarea normelor de aplicare a legii si in elaborarea ghidului de finantare. Si ce sa  vezi? Sedinta a fost de bun augur. Institutiile s-au trezit din amorteala, au inceput sa comunice iar lucrurile s-au pus in miscare. Ghidul e disponibil acum spre consultare iar ANRE va elabora in curand normele de aplicare a legii.

Deci, se poate!
Iasiul are multi profesionisti, multi oameni pregatiti in acest domeniu. O parte dintre acestia m-au ajutat sa inteleg si sa contribui la imbunatatirea legislatiei. Colaborarea va continua in mod cert. In primul rand pentru ca aceasta lege trebuie sa devina functionala cat mai repede cu putinta. La urma urmei ea vine in sprijinul oamenilor si al mediului. Sunt convins ca Iasiul va avea multe gospodarii care vor beneficia de acest cadru legal!
 

Adauga un comentariu