Actualitate

Senatul nu adoptă astăzi Legea carantinei. Proiectul va fi modificat

Publicat: 10 iul. 2020
ALT=
Senatul nu adoptă astăzi Legea carantinei. Proiectul va fi modificat

Senatul nu adoptă astăzi Legea carantinei. Proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost adoptată ieri de Camera Deputaților.

Proiectul va fi dezbătut astăzi în Comisiile din Senat, iar mâine va intra în plen. Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat că Legea carantinei va fi modificată. Marcel Ciolacu anunțase ieri că în urma discuțiilor purtate cu Raed Arafat s-a ajuns la un acord.

„E nevoie de mai multe modificări. Colegii de la Cameră au încercat să corecteze cât au putut de mult ieri, dar au avut foarte puține ore la dispoziție. Nu au fost prezenți toți cei care ar fi trebuit la aceste discuții, de exemplu CSM-ul pe care l-am invitat astăzi la Comisia Juridică. Am invitat și asociații care se ocupă de apărarea drepturilor fundamentale sau de apărarea drepturilor pacienților. La final să avem un proiect de lege aplicabil care să protejeze dreptul la sănătate dar și alte drepturi fundamentale”, a declarat Cazanciuc.

Senatul nu adoptă astăzi Legea carantinei: A trecut de Camera Deputaților

Legea carantinei a fost votată ieri de Camera Deputaților, după ce reprezentanții PSD au ajuns la o formă agreată și cu secretarul de stat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus ieri că, în urma discuţiei cu reprezentanţii Parlamentului, s-a ajuns la un proiect viabil, care permite autorităţilor „să-şi facă treaba”.

„Spre ca cei de la Guvern să înceteze să mai invoce pandemia pentru a pune presiune pe Parlament să adoptăm legi fără dezbateri consistente. Este numai vina Guvernului că s-a ajuns în această situație”, a declarat președintele Senatului, Robert Cazanciuc, care a menționat că astăzi legeas este dezbătută în comisia jurudică a Senatului.

Cum arată legea votată de deputați

Conform legii adoptate de Camera Deputaților carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege. În privința carantinei, proiectul prevede ca o persoană să poată fi carantinată doar printr-o decizie a DSP, care să conțină durata măsurii și calea de atac.

Izolarea prevede separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și  reducerii gradului de contagiozitate.

Izolarea se poate face fără consimțământul persoanei, însă medicii nu pot impune un tratament fără ca pacientul infectat cu coronavirus să fie de acord. Un pacient asimptomatic poate fi izolat la domiciliu, însă medicul poate decide dacă este necesară internarea acestuia în spital.

Pentru persoanele asimptomatice, purtătoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situatiilor în care, pe baza datelor știintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.

În ce condiții se impune carantina și izolarea

Autoritățile publice centrale sau locale au obligația de a asigura necesarul de hrană, tratament, precum și livrarea acestora pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, în condițiile în care persoanele se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea acestora. Cheltuielile ocazionate vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății.

Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.

Pe durata instituirii măsurilor în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției.

Concediul medical se acordă în proporție de 100% pentru perioada petrecută în carantină sau izolare.

Adauga un comentariu