Local

Sentinta naucitoare la Tribunal. Un afacerist din Iasi a fost obligat sa returneze statului o suma uriasa

Publicat: 09 iun. 2016
1

@ In cazul in care afaceristul nu va returna banii, statul ii va scoate averea la vanzare @ Politistii au descins in cursul anului trecut in birourile firmelor patronate de acesta

S-ar parea ca nu exista nicio firma a acestui afacerist care sa-si fi platit in mod corect datoriile fata de bugetul statului. In consecinta, autoritatile au apelat la masuri de executare silita, dar si la plangeri penale, iar hotararile judecatoresti prin care acesta este obligat sa returneze banii au inceput sa apara.

Zilele trecute, afaceristul Claudiu Diaconu, cunoscut ca patron al firmei Dacon Emerald, a fost obligat printr-o sentinta judecatoreasca sa inapoieze statului suma de 576.429 lei, reprezentand datoriile catre buget ale uneia din firmele sale, si anume Amirali Imobiliare SRL. Firma a intrat in insolventa si apoi in faliment si nu au putut fi recuperati banii datorati bugetului. De aceea, Fiscul a solicitat judecatorilor ca banii sa fie recuperati din executarea averii lui Diaconu si a asociatului sau, pe nume Andrei Petrisor Bunduc.

„Prin cererea înregistrata la data de 22.06.2015, creditoarea, Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi, in calitate de creditor majoritar, a chemat în judecata pe pârâtii Diaconu Claudiu si Bunduc Andrei Petrisor, în calitate de fosti administratori ai societatii SC Amirali Imobiliare SRL, solicitând stabilirea raspunderii personale a acestora. În motivare, arata creditoarea ca debitoarea îi datoreaza suma de 797.883 lei, cu care s-a înscris pe tabelul definitiv al creantelor”, se arata in hotararea judecatoreasca.

Magistratii au admis in parte cererea Fiscului, obligandu-i pe cei doi sa plateasca în solidar, suma de 576.429 lei. Unul dintre motivele pentru care magistratii au aprobat cererea este faptul ca, in anul 2012, societatea a fost suspusa unei inspectii fiscale, fiind descoperite nereguli în contabilitate.

Probleme si la celelalte firme. Dosar de evaziune

Dupa cum s-a sugerat mai sus, acestea nu sunt singurele probleme de genul acesta cu care se confrunta Claudiu Diaconu. Fiscul a solicitat executarea averii lui Diaconu si in contul datoriilor firmei Dacon Emerald, societate aflata de asemenea in insolventa. Trebuie precizat ca, Dacon Emerald datoreaza statului 210.000 lei.

Reamintim ca, in urma cu cateva luni, Claudiu Diaconu a scos 500.000 lei din buzunare pentru a achita prejudiciul intr-un nou dosar de evaziune fiscala deschis pe numele sau. Dosarul este instrumentat de Serviciul de Combatere a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului, care realizeaza ancheta sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.

In luna aprilie a anul trecut, politistii au descins la sediul acestei societati comerciale si a altora controlate de familia Diaconu, pentru a ridica unele documente. Claudiu Diaconu si sotia sa Esmeralda Diaconu ar fi folosit o suveica formata de un numar de cel putin 4 firme pentru a crea un circuit financiar menit sa insele bugetul statului prin neplata in mod corect a taxelor si impozitelor.

Prima firma Dacon Emerald administrata de familia Diaconu a dat faliment in anul 2009, lasand in urma datorii in valoare de 8.390.830 (circa 2 milioane euro), din care numai statul roman are de recuperat taxe si impozite neplatite in valoare de 3.952.454 (1 milion de dolari americani). Inainte de faliment au schimbat numele firmei in Trade Tex Impex SRL, tocmai pentru a salva marca Dacon Emerald. Prin urmare, in faliment a intrat Trade Tex Impex SRL, iar marca Dacon Emerald a reinviat in proprietatea unei alte societati comerciale, cu alt cod unic de inregistrare fiscala etc. Aceasta este firma care a intrat recent in insolventa si datoreaza statului 210.000 lei.

Adauga un comentariu