Local

Sentință-șoc, dată la Iași! Trei femei, condamnate din cauza unor certificate de handicap. Cât costa să îți asiguri un venit de la stat pe motiv de boală (Exclusiv)

Publicat: 24 sept. 2021
O femeie cu bani în mână și sediul Palatului de Justiție din Iași
Trei ieșence s-au ales cu pedepse din partea judecătorilor, după ce au fost acuzate de trafic de influență și cumpărare de influență

Trei ieșence au fost pedepsite ieri de magistrați pentru că ar fi traficat și, respectiv, cumpărat influență. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus condamnarea Eugeniei Daniela Huțanu la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru trafic de influență. În același dosar, magistrații le-au condamnat pe Maria Roman și Alina Panaitescu la câte 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru cumpărare de influență. Anchetatorii au susținut că, în acest caz, a fost vorba despre cumpărarea unor certificate de încadrare în grad de handicap

Sentință-șoc, dată la Iași! Trei ieșence au fost pedepsite din cauza unor certificate de handicap. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus condamnarea Eugeniei Daniela Huțanu la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru trafic de influență. În același dosar, magistrații le-au condamnat pe Maria Roman și Alina Panaitescu la câte 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru cumpărare de influență.

„Instanța confiscă de la inculpata Eugenia Huțanu suma de 500 de lei, primită de la Elena C. și suma de 1.100 de lei, primită de la Alina Panaitescu. Confiscă de la inculpata Maria Roman suma de 300 de lei”, au precizat magistrații ieșeni.

Ieșencele Eugenia Daniela Huțanu, Maria Roman și Alina Panaitescu, acuzate în același dosar

De remarcat este faptul că sentința emisă ieri nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul ieșencelor Eugenia Daniela Huțanu, Maria Roman și Alina Panaitescu a început pe data de 6 martie 2019. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au dispus trimiterea în judecată a Danielei Eugenia Huțanu, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (4 acte materiale).
În același dosar, anchetatorii au dispus trimiterea în fața instanței a Alinei Panaitescu (fostă Harip), dar și a Mariei Roman, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Ce au spus procurorii ieșeni cu privire la acest scandal

Oamenii legii au menționat că, în intervalul martie 2012 – aprilie 2013, Daniela Huțanu ar fi cerut și primit de la E.C., M.R., A.P. și N.R. sumele de 500 de lei, 300 de lei, 1.100 de lei și, respectiv, 600 de lei, în scopul obținerii unor certificate de încadrare în grad de handicap, afirmând și lăsând să se înțeleagă că va interveni pe lângă funcționarii competenți din cadrul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din Iași, în scopul obținerii acestor certificate fără evaluare.

„La începutul anului 2013, inculpata Maria Roman i-a dat suma de 300 de lei inculpatei Eugenia Daniela Huțanu, care se prevala de influența pe care o avea asupra membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din Iași, pentru ca ea să intervină și să-i determine pe aceștia, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să elibereze un certificat de încadrare în grad de handicap pentru sine”, a afirmat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Potrivit acesteia, în perioada octombrie – decembrie 2012, Alina Panaitescu i-ar fi dat suma de 1.100 de lei Danielei Huțanu, care se prevala de influența pe care o avea asupra membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din Iași.

„Scopul era ca această inculpată să intervină și să-i determine pe membrii Comisiei, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să elibereze un certificat de handicap de gradul II pentru V.G.”, a încheiat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Comentarii
  • In Romania moda sentințelor date cu suspendare nu face decât să încurajeze infracționalitatea, iar persoanele care au primit sentința să își continue acțiunile fără teamă.

  • Foarte corect Dan! Corupție, trafic de influenta, suspendare, conducere sub influenta alcoolului, suspendare, lovire sau alte violente, suspendare. Chiar se da și amânarea pedepsei sau amenda penala! Sa le fie cât mai ușor infractorilor, sa nu fie prea deranjați, practic, când se dau sentințe asa favorabile, ai putea spune ca cei care aplica legea sunt de partea infractorilor!

  • Președintele asociației nevăzătorilor din Pașcani are certificat de handicap grav (gradul 1 nevăzător ) dar a fost văzut conducând mașina proprietate personală. Același lucru a fost sesizat în presă despre mai mulți beneficiari de certificate de handicap gradul 1 nevăzători a unor cetățeni din Perieni -Probota care au fost găsiți conducând utilaje agricole ‘-tractoare dar nu s-a luat nicio măsură.

Adauga un comentariu