Actualitate

Sentinta soc pentru mediul academic iesean! Ieri a fost emisa factura pentru fostul rector de la UMF Iasi!

Publicat: 26 nov. 2015
1

@ Majoritatea profesorilor de la UMF Iasi au stat ieri pe jar, asteptand aceasta sentinta: fostul rector Vasile Astarastoae a fost condamnat definitiv @ In fata judecatorilor, a cerut sa fie achitat @ Curtea de Apel Iasi i-a redus pedeapsa stabilita initial de prima instanta

Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au batut in cuie pedeapsa pentru Vasile Astarastoae, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi si fostul sef al Colegiului Medicilor din Romania. Acesta a fost condamnat la o pedeapsa de un an de inchisoare, pentru comiterea infractiunii de conflict de interese. Aceasta pedeapsa este definitiva. In prima faza, a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare, la Judecatoria Iasi. De asemenea, trebuie sa fie baiat cuminte pentru urmatorii trei ani. In caz contrar, suspendarea executarii pedepsei ar putea fi revocata si exista riscul sa ajunga in spatele gratiilor. Situatia este destul de grava, pentru ca din spate vine un alt dosar cu acuzatii mult mai grave, dosarul care in prezent este judecat la Tribunalul Suceava, cel care vizeaza acuzatiile de coruptie in legatura cu platforma e-learning.

Vasile Astarastoae a ajuns in aceasta situatie dupa ce a fost manager de proiect in cadrul unui proiect desfasurat prin intermediul Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) la Institutul de Medicina Legala Iasi (IML). Pe baza acestui proiect, a ajuns inculpat in acest dosar de conflict de interese. In fata judecatorilor, a dat multe explicatii tehnice despre modul in care s-a derulat proiectul, pentru a arata ca nu este vinovat cu nimic. In calitate de director la IML, acesta a dezvoltat proiectul „Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale”. Acest proiect a fost implementat in perioada 1.04.2010-1.04.2013.

Astarastoae: „daca nu eram eu manager de proiect, nu era aprobat”

Valoarea eligibila a proiectului era de 8.787.232 de lei, iar din „echipa proiectului” au facut parte, printre altii, Daniela Astarastoae si profesorul Dragos Pieptu. „Nu eu m-am propus manager de proiect, ci autoritatea contractanta, alaturi de Consiliul Consultativ al IML. Eu aveam calitatea de director al Institutului de IML si am gandit acest proiect. Ei au considerat ca sunt persoana cea mai potrivita pentru a-l conduce, avand in vedere expertiza in domeniu pe care o am. Daca nu eram eu manager de proiect, este foarte posibil ca acest proiect sa nu indeplineasca punctajul necesar si sa fi fost respins. Eu am venit in proiect cu functia de coordonator de doctorat, rector la UMF, director la IML, presedinte la Colegiul Medicilor… Toate astea au insemnat obtinerea unui punctaj mai bun in cadrul proiectului”, a explicat Vasile Astarastoae. 

In cadrul acestui proiect, Institutul de Medicina Legala Iasi, condus de Vasile Astarastoae, a incheiat cu dr. Vasile Astarastoae contractul de prestari servicii nr. 1/1.04.2010. In baza acestui contract, incheiat pentru o perioada de o luna, Astarastoae a fost platit cu 180 de lei pe ora. In plus, tot in cadrul acestui proiect, intre IML Iasi si Vasile Astarastoae s-a incheiat contractul individual de munca nr. 2/1.05.2010, pe o perioada de 12 luni, incepand cu data de 1.04.2010. In baza acestui contract, Astarastoae a incasat o leafa de 9.087 de lei pe luna. „Ca reprezentant al IML, inculpatul a încheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine însusi ca persoana fizica, semnând si la rubrica angajator, si la angajat”, au precizat procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi. Proiectul era finantat in proportie de 83 la suta din bani europeni si 15 la suta din fondurile Ministerului Muncii. In acelasi proiect a angajat-o si pe fiica sa, Daniela Astarastoae.
Comentarii
Adauga un comentariu