Titlurile zilei

Sentință-trăsnet, la Iași, într-un dosar de trafic de minori! Procesul va fi reluat la prima instanță! Un ieșean este acuzat că ducea tinere sărmane „la produs” pe străzile din Roma! (Exclusiv)

Publicat: 18 mai 2021
Tinere care practică prostituția, sediul noului Palat de Justiție din Iași și Raj Costache
Judecătorii ieșeni au admis apelul formulat de un individ acuzat de trafic de minori: dosarul va fi reluat la prima instanță, după ce, inițial, bărbatul fusese condamnat la 11 ani de temniță

Magistrații ieșeni au admis apelul formulat de Raj Costache, un individ pedepsit la prima instanță pentru trafic de minori. Dosarul acestuia se va întoarce la prima instanță, procesul fiind reluat. Ieșeanul este acuzat că ar fi dus în Capitala Italiei, „la produs”, mai multe tinere din județ cu o situație materială precară

Sentință-trăsnet dată de magistrații ieșeni într-un dosar de trafic de minori! Procesul va fi reluat la prima instanță! Asta, după ce, recent, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis apelul formulat de Raj Costache.

„Instanța admite apelul declarat de inculpatul Raj Costache împotriva sentintei penale din 17 noiembrie 2020, pronunțată de Tribunalul Iași. Desființează integral sentința penală apelată. Dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Iași. Rejudecarea va fi reluată din etapa cercetării judecătorești, fiind menținute toate actele procedurale efectuate până la termenul din 17 decembrie 2019, inclusiv. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.

Ieșeanul Raj Costache, acuzat de trafic de minori

Pe 17 noiembrie 2020, Tribunalul Iași a dispus condamnarea lui Raj Costache (40 de ani) la 11 ani de închisoare, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori. În plus, ieșeanul a fost obligat să îi plătească 10.000 de euro unei părți vătămate, drept daune morale. De asemenea, judecătorii au constatat că alte 2 persoane vătămate nu s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal. Mai mult, magistrații au dispus confiscarea sumei totale de 270.000 de lei de la Raj Costache. Totuși, acesta din urmă a contestat sentința, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași.
Mai multe persoane au fost trimise în judecată pe 17 octombrie 2016, iar, din acel caz, a fost disjuns dosarul lui Raj Costache.

„În perioada 2011-2016, în municipiul Iași, a fost constituit un grup infracțional organizat inițiat de Raj Costache (arestat în vederea extrădării în Italia), grup care s-a ocupat cu racolarea, transportul, cazarea și exploatarea sexuală transfrontalieră a unui număr de 5 tinere minore, cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani și 24 de tinere majore, care proveneau din familii defavorizate, cu un grad redus de instrucție, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilități. La gruparea infracțională au aderat frații inculpatului și alte rude.

Liderul de necontestat al grupului infracțional organizat, Raj Costache, a inițiat gruparea în 2011, iar, apoi, în perioada 2011-2016, a coordonat și a supravegheat în permanență întreaga activitate infracțională de recrutare a tinerelor minore și majore, cazarea, transportul și exploatarea acestora în Italia, la Roma, pe via Prenestina și pe Via Palmiro Togliati, precum și racolarea și exploatarea sexuală a tinerelor în municipiul Iași”, au afirmat oamenii legii.

Judecătorii au considerat că dosarul trebuie reluat la prima instanță

După emiterea sentinței, Raj Costache a formulat apel prin avocat. Asta, în contextul în care el nu s-a prezentat la audieri, fiind citat inclusiv cu mandat de aducere în mai multe rânduri. În plus, din data de 1 octombrie 2015, ieșeanul este dat în urmărire internațională ca urmare a mandatului european de arestare emis de Judecătoria Iași. Pe 3 februarie 2016, el a fost localizat de autoritățile judiciare din Italia și arestat la domiciliu, însă a fugit la scurt timp. Totodată, din verificările efectuate rezultă că s-ar afla în Italia, însă nu se cunoaște adresa exactă. În apel, Raj Costache a cerut, prin avocat, să fie achitat.

De asemenea, acesta a precizat că probatoriul administrat în cauză nu confirmă vinovăția sa. Acesta a mai susținut că este considerat liderul unui grup, dar, în fapt, este vorba despre el și rudele sale și că nu are nicio altă calitate, de lider. Mai mult, Raj Costache a afirmat că părțile vătămate au dat declarații contradictorii și destul de vagi. Pe de altă parte, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au considerat că instanța de fond a dispus, în mod eronat, desfășurarea unor ședințe în mod nepublic. De altfel, acesta este și motivul pentru care magistrații au dispus întoarcerea dosarului la Tribunalul Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu