Actualitate

Senzational. Fonograful marelui inventator Edison, la un anticar din Iasi – FOTO

Publicat: 26 iul. 2013

@ Una dintre cele mai importante „bijuterii” de la targul de antichitati din Iasi este un fonograf facut dupa proiectul celebrului inventator Thomas Edison @ Aparatul dateaza din 1898 si poate fi achizitionat acum la targul de antichitati de la Palas @ O alta „vedeta” a targului este un ceas din aur, Vacheron Constantin, care valoreaza 6.000 de euro

Ceasuri care valoreaza cateva mii de euro, gramofoane vechi de aproape un secol, tablouri care au peste o suta de ani, colectii de timbre, mobila si candelabre aduse de pe meleagurile cadanelor, bijuterii din anii 1800 sau bancnote din perioada anilor 1970-1980 sunt cateva din atractiile targului de antichitati, care are loc in aceasta perioada la Palas.

Cei care trec pragul targului de antichitati in acest sfârsit de saptamâna vor avea ocazia sa vada si sa achizitioneze una dintre cele mai importante bijuterii expuse la acest targ. Atractia principala ar putea fi fonograful celebrului inventator Thomas Alva Edison.

Aparatul, fabricat in anul 1898, apartine acum unui colectionar din Bacau si poate fi achizitionat cu 1.500 de euro. Fonograful este un aparat care inregistreaza mecanic sunetul. „Se presupune ca a apartinut lui Edison, inventatorul fonografului, si este din perioada cand se faceau inregistrari pe cilindri de ceara. Eu, in general, colectionez aparate care folosesc tehnica veche. Am inceput sa fac asta cand eram mic. Prima data am colectionat bani, ceasuri de buzunar, iar acum cumpar din toata lumea, din magazinele de antichitati pe care le gasesc interesante. Fiecare magazin este diferit. De exemplu, in Franta sunt multe pendule.

Acum vreau sa achizitionez un pian mecanic si o flasneta. Insa aceasta pasiune este destul de scumpa”, a spus colectionarul. Acesta mai detine si gramofoane. Unul dintre ele este facut in 1910, de fratii Pathe, din Franta, si valoreaza 300 de euro, dar si masini de calcul din aceeasi perioada, care costa 200 de lei.

Bijuterii de cateva mii de euro

Cei care vor sa achizitioneze piese rare trebuie sa scoata din buzunar si câteva mii de euro. De aceea, colectionarii veniti la targul de antichitati au adus obiecte rare, vechi de aproape un secol, de prin toate colturile lumii. Una dintre bijuteriile pe care orice barbat ar vrea sa o aiba este un ceas cu piese din aur, de 18 karate, marca Vacheron Constantin, care costa 6.000 de euro.

„Pretul unui astfel de ceas, la licitatie, este mult mai mare, de minim 10.000 de euro. Ceasul este mecanic, adica se incarca in permanenta prin miscarile corpului. Daca il porti la mana, nu se descarca, pentru ca asa este creat”, a spus unul dintre colectionarii de ceasuri veniti la targ.

Acesta a mai scos la vanzare si cateva bijuterii rare, care pot fi achizitionate la preturi mai mici. Astfel, pentru un ceas de dama, placat cu aur, pretul este de minim 300 de euro, un inel cu diamant, 150 de euro, iar un pix suflat cu aur, de la 200 la 600 de lei. Pentru cei care vor sa schimbe designul din locuinta, pot achizitiona mobila adusa din Persia, Iran, in valoare de 2.500 de euro, un salonas, sau o comoda, la pretul de 800 de euro. De asemenea, pentru un candelabru cu cristale, din aceeasi tara, pretul este cuprins intre 600 si 800 de euro.loading...

Adauga un comentariu