Titlurile zilei

Senzațional! La Iași, într-o zonă selectă, a fost cultivat cel mai scump ardei iute din lume! Un kilogram are prețul incredibil de 25.000 de dolari! Un cunoscut profesor și specialist dezvăluie secretele care-l fac să fie atât de valoros – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

Publicat: 22 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Senzațional La Iași într-o zonă selectă a fost cultivat cel mai scump ardei iute din lume Un kilogram are prețul incredibil de 25.000 de dolari Un cunoscut profesor și specialist dezvăluie secretele care-l fac să fie atât de valoros - GALERIE FOTO EXCLUSIVA
În perioada 30 octombrie - 21 noiembrie 2021, Grădina Botanică "Anastasie Fătu" din Iași a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași organizează cea de-a a XLV-a ediție a expoziției "Flori de Toamnă"

De-a dreptul senzațional, la Iași! Într-o zonă selectă a urbei a fost cultivat cel mai scump ardei iute din lume, un kilogram având prețul incredibil de 25 de mii de dolari! Un cunoscut profesor și specialist dezvăluie secretele care-l fac să fie atât de valoros. Mai mult, ieșenii îl vor putea admira, începând cu 30 octombrie 2021, într-o expoziție unică derulată în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Interesant este că, în faimoasa grădină ieșeană, se află și primele trei cele mai iuți soiuri de ardei la nivel mondial

Punct de atracție senzațional pentru mii și mii de oameni, organizat la finalul acestei luni la Iași! Într-o zonă selectă a urbei a fost cultivat cel mai scump ardei iute din lume, un kilogram având prețul incredibil de 25 de mii de dolari! Un cunoscut profesor și specialist, prof. univ. dr. Cătălin Tănase (membru al Academiei Române), dezvăluie secretele care-l fac să fie atât de valoros. Ieșenii îl vor putea admira, începând cu 30 octombrie 2021, într-o expoziție unică derulată în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Interesant este că, în faimoasa grădină ieșeană, se află și primele trei cele mai iuți soiuri de ardei, la nivel mondial.

„Ceea ce este interesant, la fel ca în edițiile anterioare, ținând cont de gradul de iuțeală legat de unitățile Scoville, noi prezentăm acei ardei «campioni mondiali», anume cei mai iuți! Și avem în continuare primele trei locuri la nivel mondial, la noi în Grădina Botanică din Iași. Recordurile noastre nu au fost detronate și aici vorbim de 2 milioane de unități Scoville, grad de iuțeală, așa cum se măsoară cu tehnicile de acum”, a precizat prof.univ.dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași.

„Vedeta” din acest an a expoziției „Flori de Toamnă”, organizată în Grădina Botanică, este cel mai scump ardei din lume ca preț, la nivel de kilogram, anume 25 de mii de dolari

Pe de altă parte, „vedeta” din acest an a expoziției „Flori de Toamnă„, organizată în Grădina Botanică din Iași, este cel mai scump ardei din lume ca preț, la nivel de kilogram, anume 25 de mii de dolari.

„Noutatea, la ediția de anul acesta a expoziției, este prezentarea celui mai scump ardei din lume ca preț, la nivel de kilogram, anume 25 de mii de dolari. Acesta se numește Aji Charapitas și este un soi creat în Republica Peru, dar care nu este atât de iute precum este soiul Carolina Reaper. El este, undeva, apreciat la 30 – 40 de mii de unități Scoville. Acesta reține prin gustul cu totul și cu totul special, un gust dulceag, anume o aromă de citrice, ușor acrișor. În Peru se consumă proaspăt, ca atare, sau pentru condimentarea unor meniuri, se înțelege, poate și tradiționale, dar și extrem de rafinate”, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Cotidianul „BZI”, prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Un kilogram din acest soi de ardei Aji Charapitas conține aproximativ 75 de mii de bucăți

Un detaliu interesant este că un kilogram din acest soi de ardei Aji Charapitas conține aproximativ 75 de mii de bucăți.

„Proveniența materialului nostru nu este din Peru, ci de la Grădina Botanică din Essen – Germania. Astfel, noi am reușit să-l cultivăm, deoarece am primit doar 4-5 semințe, pentru că așa se face schimbul cu aceste specii. Ca idee, pentru cei interesați, un kilogram din acest soi de ardei conține aproximativ 75 de mii de bucăți. Sunt atât de multe pentru că diametrul acestor ardei nu depășește 0.5 centimetri. Vă dați seama migala pentru toate aceste operații care sunt executate la o astfel de plantă și, după aceea, recoltarea ei, conservarea și, sigur, condiționarea ei când este vorba de a fi consumată pe termen lung”, a mai explicat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași.

Cea de-a 45-a ediție a expoziției „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” va fi deschisă zilnic, între orele 9:00-16:00, de pe 30 octombrie până pe 21 noiembrie 2021. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate – de 5 lei. Taxa intrare pentru elevi, studenți, pensionari, grupuri formate din cel puțin 10 persoane la expoziții florale este de 8.00 lei. Fotografiatul este liber.

Flori de toamnă 2021 – expoziție de flori, fructe și semințe, a XLV-a ediție

Până în ultima decadă a lunii octombrie, când se va inaugura cea de-a XLV-a ediție a expoziției de flori, fructe și semințe, sub genericul „Flori de Toamnă”, în secția ornamentală sunt expuse peste 6.000 de plante care aparțin la 108 soiuri de dalii sau gherghine, între care 92 de soiuri cu port înalt peste 1.70 metri, respectiv 16 soiuri pitice, cu înălțimi care variază între 30 și 60 centimetri.

„Cu prilejul acestei ediții aniversare, când se sărbătoresc 165 de ani de la fondarea primei grădini botanice din România, vor fi prezentate soiuri ale genului Chrysanthemum, atât cele pentru floare tăiată «Chrysanthemum grandiflorum», care reunesc 215 varietăți horticole cultivate în sere și solarii, dar și soiuri de tufănele sau dumitrițe «Chrysanthemum indicum» în număr de 210 varietăți, cultivate în exterior. De asemenea, vor fi expuse 25 de specii, atât din flora spontană a diferitelor continente, cât și soiuri decorative prin flori sau frunze, anuale sau perene”, arată prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași.

În Grădina Botanică din Iași, cultura crizantemei se practică de cinci decenii

În Grădina Botanică din Iași, cultura crizantemei se practică de cinci decenii și urmează tendința generală de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create la Iași noi soiuri românești cu o valoare științifică și decorativă deosebită.

„Astfel, există în cultură soiuri obținute în cadrul Grădinii Botanice, omologate și menținute de-a lungul timpului în această colecție reprezentativă la nivel național și internațional – 14 soiuri de tufănele și 23 de crizanteme. Pe lângă soiurile românești de Chrysanthemum indicum – tufănele (Armonie, Autumnală, Bicolor, Paloma etc.) și Chrysanthemum x grandiflorum (Lucian Corneliu, Carmen, Asfințit, Anica, Tamara, Romică, Profira etc.) vor fi expuse inițial și alte soiuri timpurii de crizanteme din sortimentul internațional”, a mai completat prof.univ.dr. Cătălin Tănase.

Prin caracteristicile deosebite ce țin de port, tip de inflorescență, culoare, crizantemele se pretează la realizarea diferitelor forme de cultură, prin tehnici speciale însușite și practicate încă de la începutul organizării colecției de crizanteme: forme de pom, cascadă, piramidă, bonsai, evantai etc. care sunt expuse pentru a evidenția aceste calități și perspectivele de utilizare a crizantemei în practicile horticole.

Printre noutăți se numără zârna de catifea, originară din Argentina, ale cărei fructe sunt surse de pigmenți violet, planta de kerosen, originară din America de Sud, toxică pentru om

În cadrul serelor expoziționale va fi prezentată colecția de ardei iuți decorativi care reunește 10 specii și subspecii, cu 125 de soiuri și hibrizi, dintre care 12 soiuri vor fi expuse pentru prima cu prilejul acestei ediții. În aceleași spații vor fi prezentate 16 specii și soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanță științifică și economică, specii toxice și medicinale, printre noutăți numărându-se zârna de catifea, originară din Argentina, ale cărei fructe sunt surse de pigmenți violet, planta de kerosen originară din America de Sud, planta toxică pentru om dacă este ingerată și iritantă dacă este atinsă și zârna africană, specie ale cărei frunze sunt bogate în vitamine și minerale.

„De asemenea, în sere vor fi expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi, dar și soiuri de castraveți țepoși africani și mexicani, bureți vegetali, tigve, insulina vegetală sau castravetele amar, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă și tărtăcuța șarpe, specii care cu origini geografice în diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia. Și la această ediție se va remarca în spațiile exterioare colecția de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală cu diferite origini, care reunește 76 de taxoni, între care 8 soiuri și hibrizi vor fi expuse în premieră”, a completat directorul Grădinii Botanice, prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Cu ocazia acestui eveniment vor fi expuse și eșantioane de fructe și semințe provenind de la specii de plante cultivate în spațiile exterioare și în serele Grădinii Botanice din Iași, care invită publicul să exploreze rolul biologic al acestora și semnificația acestora pentru diferite culturi ale globului. Grădina Botanică din Iași, înființată la 10 august 1856, poartă numele fondatorului său, medicul și naturalistul Anastasie Fătu. În acest an, aniversează 165 de ani de transformări istorice pe diferite amplasamente din Municipiul Iași, fiind prima grădină botanică universitară românească.

Adauga un comentariu