Actualitate

SENZATIONAL! O fotografie unica a scriitorului Ion Creanga, descoperita la Iasi – FOTO

Publicat: 31 mart. 2014
1

@ Moment important pentru istoria culturala a Iasului @ Secvente unice cu marele scriitor Ion Creanga au fost gasite, in premiera @ Totul este rodul muncii specialistilor de la Muzeul Literaturii Romane

Angajatii Muzeului Literaturii Române (MLR) Iasi au scos la iveala o fotografie care îl infatiseaza pe faimosul scriitor Ion Creanga, alaturi de profesorul A. C. Cuza si istoricul N. A. Bogdan. In fapt, este vorba de o copie a unei ferotipii, facuta in localitatea Slanic Moldova, în anul 1885, cand Creanga era la tratament si infatiseaza una dintre putinele fotografii in care a fost surprins marele povestitor.

Citeste si: Scriitorul Ion Creanga aniversat la Iasi

„Ferotipia, de care pomeneste N. A. Bogdan în «Povesti si bazaconii din Moldova»  – Bucuresti, 1923, ramâne în istoria ilustrata a personalitatilor literaturii române drept una ce nu dezminte deloc jovialitatea specifica lui Creanga: «Într-una din zile, venind un fotograf, care poza pe tinichea – fotografie asa-zisa americana – invitai de mai multe ori pe Creanga sa-si scoata poza. Dar mai totdeauna îmi raspundea: Decât sa dau un francusor ca sa ma vad lat pe tinichea, mai bine cumpar cu el un cosulet de brânza sau de pastravi si mi-a prii mai bine decât tinicheaua…». Într-o zi, însa, aflându-se si cu dl. A. C. Cuza, îl hotarâi sa ne pozam tustrei în grupa; ne asezaram într-un tufis de lânga sala de cura, Creanga stând în picioare, îndarat si noi pe o banca, eu la stânga, Cuza la dreapta lui”, se arata in descrierea originala a lui N. A. Bogdan.

Citeste si: Trei povesti de Ion Creanga au fost traduse in spaniola – FOTO

Ferotipia secolului al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine si accesibile forme de a detine o fotografie. Realizata la târguri, bâlciuri sau pe strada, aceasta nu necesita cunostinte temeinice de Optica sau Chimie. „Atelierele importante ale vremii erau detinute, în special, de artisti pictori – fotografi care nu faceau compromisuri în practicarea artei lor. Faptul ca Siegmund Packer vede o oportunitate în multiplicarea în atelierul sau a celebrei ferotipii, descrise de N. A. Bogdan, ne demonstreaza perspectiva geniala pe care a avut-o acesta în istoria fotografiei, lasându-ne astazi mostenire una dintre putinele reproduceri ale unei imagini memorabile. Fotografia are si o alta latura memoriala prin dedicatia si însemnarile de pe verso: «Lui V. A. Gheorghita// 15/28 Februarie 1914// Iasi// Radu Manoliu; Copie dupa originalul din 1885 la Slanicul din Moldova// A. C. Cuza, I. Creanga, P(?)Bogdan (sic)»”, arata specialistii de la MLR.

Comentarii
Adauga un comentariu