Actualitate

Senzational! Un grup de ieseni a rescris istoria. Imaginile sunt de colectie – FOTO

Publicat: 24 aug. 2016

@ Un grup de ieseni a ajuns sa fie partas la un proiect ce aduce in evidenta una din cele mai mari comori ale Romaniei @ Acestia au luat parte la un proiect de anvergura privind istoria geto-dacilor, ce nu s-a mai facut de zeci de ani @ Totul va fi adus in fata marelui public in perioada urmatoare

Un proiect inedit, derulat in tara, dupa zeci de ani de zile, prinde din ce in ce mai mult contur. Istoria inaintasilor nostri va fi pusa din nou pe tapet, de aceasta data intr-o maniera impresionanta si inedita, proiect la care vor lua parte si cativa ieseni. Asa s-a ajuns ca membrii grupului de reconstituire istorica Furor Getorum – Furia Getilor, parte din Asociatia Culturala Geto-Dacii din Moldova, sa fie partasii unui proiect ce va scoate la iveala istoria inaintasilor geto-daci. Este vorba despre realizarea unei proiectii cinematografice despre geti dupa scenariul istoricului Daniel Roxin. Proiectul este cu atat mai inedit, cu cat un film despre istoria geto-dacilor nu a mai fost realizat de zeci de ani, iar parte la realizarea unui astfel de film vor fi si iesenii din asociatia respectiva, ce au filmat zile la rand intr-o padure de langa Targoviste, alaturi de echipa de productie.

„De peste 35 de ani, în România nu s-a mai realizat un film artistic care sa dezvolte teme antice din istoria acestor meleaguri. Filmele Dacii (1967), Columna (1968) si Burebista (1980) mai exista doar în amintirea generatiilor care astazi au 50-60-70 de ani. Majoritatea celorlalti nu au vazut probabil niciodata un film cu actiunea plasata în timpul glorios al înaintasilor nostri geto-dacii. Dar acest gol artistic va fi umplut în curând, pentru ca de ceva vreme lucram la concretizarea unui proiect cinematografic foarte mare, menit sa valorifice temele generoase ale istoriei noastre antice. Într-o luna si jumatate, veti putea viziona un prim teaser al acestui film. Un film care este sprijinit de câtiva dintre marii actori ai scenei si cinematografiei românesti: Dorel Visan, Florin Zamfirescu, Mihai Gruia Sandu”, a aratat Daniel Roxin in prezentarea proiectului cinematografic. Filmul scoate la iveala detalii si intamplari pe teritoriul Daciei din secolele V- VII i.e.n.

Partasi la rescrierea istoriei

Asociatia Geto-Dacii din Moldova nu se afla la prima tentativa de a readuce in atentia romanilor istoria si insemnatatea inaintasilor. Un alt proiect ce a lasat o impresie puternica a fost si cel derulat in decursul anului trecut la Mosocova, in capitala Federatiei Ruse. In prim-plan s-au aflat cunoscutii Constantin „Castor” Lapusneanu, as in tatuaje si body piercing, respectiv fratele acestuia, Eugen „Gelu” Lapusneanu, amandoi membri de baza ai trupei rock God. Cei doi, alaturi de colegii din asociatie, au lasat o impresie foarte buna la cel mai mare festival medieval cu tema istorica din Europa. Iar acum au ajuns sa rescrie istoria propriului popor.

Fratii Lapuseanu s-au implicat in aceste proiecte, lucru ce inseamna reconstituirea unor vechi asezari la scara reala sau reproducerea cu fidelitate a obiectelor din acea vreme. La Moscova, au participat la cel mai mare festival de „reenactment” istoric, unde s-au adunat peste 400 mii de vizitatori si unde au fost reconstituite mari batalii intre soldatii romani si barbari, adica daci, geti, sarmati sau celti. Acum, membrii grupului sunt gata sa aduca in scena reconstituirea marilor batali purtate de daci.Unul din sustinatorii proiectului asociatiei este si istoricul si profesorul universitar Vasile Cotiuga.

„Vorbim de un grup de tineri, unii trecuti bine de prima tinerete, dar tineri in suflet, toti oameni cu joburi, dar cu o pasiune comuna: istoria. Si mai ales istoria geto-dacilor! Si pentru ca nu sunt specialisti, ci doar iubitori si cititori de istorie, au convenit ca pot face si un altfel de istorie, anume sa recreeze istoria dacilor prin constituirea unui grup de luptatori, care sa aduca in lumina armele dacilor, tactica de lupta si iscusinta dacilor in lupta. Grupul are o activitate foarte incarcata. Reconstituie echipamente de lupta cat mai aproape de cele originale, mergandu-se chiar pana la material. Reconstituie tehnici de lupta, dupa scene de pe columna, dupa scriitori antici, in comparatie tehnicile altor neamuri antice, reconstituie in special lupte dintre daci si romani, care au marcat istoria noastra, participa la evenimente educationale in scoli sau alte scene, participa la festivaluri de reconstituiri istorice din tara si din lume, participa la filmari, ultima actiune fiind participarea la filmul propus de Daniel Roxin”, a declarat prof. univ. Vasile Cotiuga. Totodata, acesta impreuna cu membrii Asociatiei Geto-Dacii din Moldova, au inceput demersurile pentru organizarea primului festival cu tema istorica la Iasi, ce se va desfasura in perioada 30 septembrie – 1 octombrie, la Miroslava, in baza sportiva de la Uricani.

Comentarii
Adauga un comentariu