Magazin

SENZATIONAL. Un medicament inventat recent ar putea vindeca cele mai grave trei forme de cancer

Publicat: 21 nov. 2013
1
Un nou medicament, creat de cercetatorii americani, a reusit sa distruga gena RAS, responsabila pentru cele mai letale trei forme de cancer, ceea ce deschide calea pentru tratarea formelor grave ale acestei maladii. Cercetatorii americani au reusit sa creeze o substanta chimica ce blocheaza activitatea genei RAS, care, atunci cand prezinta mutatii, declanseaza dezvoltarea tumorilor, alimenteaza cresterea acestora si le mentine active.
Oamenii de stiinta au incercat de peste 30 de ani sa creeze un inhibitor al acestei gene, despre care pana acum s-a crezut ca este de neinvins, mai ales ca formele de cancer cauzate de aceasta se raspandesc cu rapiditate si sunt greu de tratat. Gena RAS, descrisa de cercetatorul Kevan Shokat, de la Institutul medical Howard Hughes de la Universitatea din California, drept „Everestul mutatiilor canceroase”, este responsabila pentru trei dintre cele mai letale forme de cancer pe plan mondial: pancreatic, pulmonar si de colon. Prin dezactivarea genei RAS, cu ajutorul noului medicament, cercetatorii spera ca tumorile sa isi inceteze cresterea si sa se retraga.
Noul medicament actioneaza doar impotriva unei singure mutatii a genei, dar cercetatorii spera ca vor putea crea tratamente care sa lupte si impotriva altor mutatii. Medicamentul a fost testat deocamdata doar asupra mostrelor de celule, in laborator, dar acesta va putea fi testat pe oameni in urmatorii trei ani, cu posibilitatea sa apara pe piata pana in 2021, daca se va dovedi sigur si eficient in cadrul experimentelor pe scara larga.
Cel mai important este faptul ca substanta inhibitoare a medicamentului actioneaza numai asupra celulelor afectate de mutatia genei RAS, care cauzeaza cancer, ceea ce inseamna ca restul celulelor sunt crutate. Acest lucru ar putea reduce riscul efectelor secundare, cum ar fi starea de rau, greata si pierderea parului, asociate in mod normal cu medicamentele anticancer, potrivit romaniatv.net.
Adauga un comentariu