Razboi în Ucraina

Serghei Lavrov a ajuns în Iran pentru a discuta despre acordul nuclear și cooperarea bilaterală

Publicat: 22 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Serghei Lavrov a ajuns în Iran pentru a discuta despre acordul nuclear și cooperarea bilaterală
Ministerul de Externe iranian a transmis luni că vizita şefului diplomaţiei ruse vizează „extinderea cooperării cu regiunea eurasiatică şi Caucazul”

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a mers astăzi, 22 iunie, în Iran, după cum transmite televiziunea de stat iraniană, în contextul în care puterile mondiale, împreună cu Teheranul, încearcă să restabilească acordul nuclear din 2015, iar negocierile s-ar afla într-un impas, relatează Agerpres, conform Reuters.

„În cursul vizitei lui Lavrov vor fi discutate acordul nuclear din 2015 al Iranului, intensificarea cooperării bilaterale şi energetice, precum şi subiecte internaţionale şi regionale’, a informat televiziunea de la Teheran.

Postul TV a prezentat imagini de la întrevederea lui Lavrov cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, de la care însă nu a dat detalii. Ministerul de Externe iranian a transmis luni că vizita şefului diplomaţiei ruse vizează „extinderea cooperării cu regiunea eurasiatică şi Caucazul”.

Rusia și Iran, în discuții pentru crearea unui hub logistic

Luna trecută, Moscova a declarat că Rusia şi Iran – ambele aflate sub sancţiuni occidentale şi deţinătoarele unora dintre cele mai mari rezerve de hidrocarburi din lume – au discutat despre tranzacţionarea de mărfuri la schimb cu petrol şi gaze şi crearea unui hub logistic.

Potrivit agenţiei de stat iraniene IRNA, Serghei Lavrov va avea joi o întâlnire cu omologul său Hossein Amirabdollahian.

Războiul din Ucraina amenință și ultima salvare a economiei Teheranului

Războiul din Ucraina a făcut ca Rusia și Iranul, două mari exportatoare de petrol și națiuni paria, să concureze acum pentru aceiași cumpărători, scrie CNN. Pentru Teheran, ale cărui exporturi sunt deja afectate de sancțiuni, embargoul împotriva Moscovei ar însemna că piața neagră a petrolului va deveni încă și mai aglomerată.

Măsurile împotriva Rusiei, pe care Europa le-a adoptat, ar putea să ofere un imbold pentru Teheran să ajungă la o înțelegere cu puterile lumii pentru a revitaliza acordul nuclear semnat în 2015 și abandonat de administrația Trump în 2018.

Acordul ar elimina sancțunile și ar permite Iranului să își vândă petrolul pe piața mondială.

China a fost clientul cel mai important al Iranului în ultimii doi ani, dar Rusia a început deja să amenințe fluxul de petrol care curge din Teheran spre Beijing. Experții spun că exporturile de țiței iranian spre China au început să scadă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, în timp ce exporturile Rusiei spre China au crescut.

Adauga un comentariu