International

Serghei Lavrov a părăsit reuniunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în plină ședință

Publicat: 22 sept. 2022
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov a părăsit reuniunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în plină ședință

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a părăsit reuniunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, joi, după ce a acuzat Ucraina şi aliaţii săi occidentali de „impunitate” în regiunea ucraineană estică Donbas, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Ucraina şi aliaţii săi încercau să „ne impună o naraţiune complet diferită despre agresiunea rusă”, a argumentat Lavrov.

Lavrov a intrat în şedinţa Consiliului de Securitate al ONU la aproximativ 11:30 ET (18:30, ora României) şi s-a aşezat la masă, la aproximativ o oră şi jumătate de la începutul reuniunii, potrivit6 CNN.

Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că înarmează Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv, de a slăbi Rusia, iar astfel SUA şi Europa devin „parte” în conflict, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Lavrov s-a exprimat astfel la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, unde au fost prezenţi şi omologii săi ce reprezintă principalele puteri ale lumii, inclusiv secretarul american de stat Antony Blinken, dar şi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Şeful diplomaţiei ruse nu a făcut în intervenţia sa nicio menţiune despre decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele ce participă la agresiunea începută în februarie contra Ucrainei, dar a criticat dur sprijinul militar pe care SUA, Marea Britanie şi state membre ale UE îl oferă Kievului.

„Această politică presupune o participare directă a Occidentului în conflict şi îl transformă în parte a conflictului”, a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a acuzat Kievul de „tactici teroriste”

Conform acestuia, în Ucraina trupele ruse se confruntă „nu doar cu formaţiunile neonaziste ale regimului de la Kiev, ci şi cu maşinăria militară a Occidentului colectiv”.

Lavrov a acuzat Kievul de „tactici teroriste”, precum folosirea populaţiei civile ca „scuturi umane”, şi a estimat că Ucraina a devenit sub conducerea preşedintelui Volodimir Zelenski un ”stat complet totalitar”.

Ursula von der Leyen, s-a declarat împotriva convenirii unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina, motivând că singura opţiune pentru ca acest război să se încheie este ca Rusia să pună capăt invaziei.

„Ştiu că unii cer o încetare a focului, dar realitatea este că dacă Rusia încetează să lupte, nu va mai fi război în Ucraina. Dar dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai exista Ucraina”, a apreciat Ursula von der Leyen, adăugând că armata ucraineană a făcut „progrese impresionante, eliberând multe sate şi oraşe”, iar „aceasta necesită consolidare”.
Adauga un comentariu