Secretele istoriei

Serghei Lavrov, ministrul de externe, al Rusiei anunță „o întorsătură foarte gravă” în retorica războiului din Ucraina

Publicat: 12 apr. 2022
Serghei Lavrov cu un biletel in mana
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, l-a criticat pe şeful diplomaţiei europene Josep Borrell

Rusia nu va face o pauză în operaţiunea sa militară în Ucraina pentru rundele viitoare ale negocierilor de pace, a declarat luni ministrul de externe Serghei Lavrov, într-un interviu la televiziunea de stat Rossia 24. Lavrov a criticat declarația recentă a ministrului de externe al UE, Josep Borrell, care a precizat că „războiul va fi câștigat pe câmpul de luptă”.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, l-a criticat pe şeful diplomaţiei europene Josep Borrell pentru afirmaţia sa că „acest război se va câştiga pe câmpul de luptă”, subliniind că aceasta implică o „schimbare semnificativă a regulilor jocului”.

„Ceea ce a spus Josep Borrell, chiar şi în acest context agresiv şi fără precedent, schimbă semnificativ regulile jocului”, a afirmat Lavrov pentru canalul de televiziune din Rusia.

În opinia lui Lavrov, este vorba despre „o întorsătură foarte gravă”, chiar şi pentru politica pe care au început să o implementeze fără nicio îndoială UE şi Occidentul, „în general, sub conducerea SUA, după lansarea operaţiunii noastre militare speciale”.

Serghei Lavrov, ministrul de externe, al Rusiei: „Ucraina, cap de pod pentru zdrobirea definitivă a Rusiei”

”Este vorba despre o politică ce reflectă amărăciune şi, într-o anumită măsură, furie, şi care nu are de-a face doar cu Ucraina, ci şi cu faptul că au încercat să transforme acea ţară (Ucraina, n.red.) într-un cap de pod pentru zdrobirea definitivă a Rusiei’, a subliniat el.

Oficiali ruşi afirmă că negocierile de pace nu progresează atât de rapid pe cât ar dori ei, şi au acuzat Occidentul că încearcă să deraieze negocierile prin înmulţirea acuzaţiilor împotriva trupelor ruse din Ucraina, acuzaţii pe care Moscova le respinge.

Rusia nu va întrerupe operaţiunea militară pentru negocieri de pace

Lavrov a afirmat că nu vede niciun motiv de a nu continua discuţiile cu Ucraina, dar a insistat că Moscova nu va întrerupe operaţiunea militară atunci când părţile se vor întâlni din nou.

Ministrul de externe a mai spus că preşedintele Vladimir Putin ordonase suspendarea acţiunii militare în timpul primei runde de negocieri ruso-ucrainene la sfârşitul lui februarie, însă poziţia Moscovei s-a schimbat între timp.

„După ce ne-am convins că ucrainenii nu au de gând să răspundă la fel, s-a luat o decizie că, pe parcursul viitoarelor runde de discuţii, nu va exista o pauză (în acţiunea militară) atât timp cât nu se ajunge la un acord final”, a mai declarat Serghei Lavrov.

Șeful diplomației de la Moscova a acuzat zilele trecute Kievul că a prezentat un proiect de acord de pace ‘inacceptabil’ care deviază de la cele convenite anterior de părţi.

Kievul a respins atunci afirmaţiile lui Lavrov drept o tactică de a submina Ucraina sau a distrage atenţia de la acuzaţiile de crime de război aduse trupelor ruse, potrivit Agerpres.
Comentarii
Adauga un comentariu