Stiri medicale

Seropozitivii, de trei ori mai expusi riscului de accident cerebral

Publicat: 21 ian. 2011

Cercetatorii americani sustin ca persoanele infectate cu virusul HIV sunt mai predispuse la atac vascular cerebral (AVC) decat celelalte persoane. Mai exact sunt de trei ori mai expuse acestui risc. Diferenta este notabila, intrucat accidentele cerebrale se produc in mod normal destul de rar in cazul bolnavilor  cu HIV. Oamenii de stiinta nu exclud ca aceasta sa fie un efect secundar al medicamentelor antiretrovirale.

In SUA, in ultimii ani, a scazut numarul spitalizarilor cauzate de AVC in cadrul populatiei generale, insa frecventa acestor accidente in randul seropozitivilor a crescut foarte mult, sustine medicul Bruce Ovbiagele, profesor de neurologie la Universitatea California din San Diego, unul dintre autorii studiului, publicat in revista medicala Neurology.

Cercetatorii americani au analizat statisticile nationale referitoare la toti pacientii internati si diagnosticati cu AVC in perioada 1997 – 2006. Ei au descoperit ca numarul de cazuri de AVC a scazut cu 7% in randul populatiei generale, dar a crescut cu 67% in randul pacientilor seropozitivi.

Cele mai multe dintre accidentele vasculare cerebrale suferite de pacientii seropozitivi erau de natură ischemica, fiind cauzate de obstructia unui vas printr-un cheag sangvin, nu de o hemoragie. Medicii americani au reliefat faptul ca perioada in care a fost efectuat acest studiu a coincis cu aparitia si folosirea pe scara tot mai larga a medicamentelor antiretrovirale, foarte eficiente pentru controlarea evoluţiei virusului HIV în organism si care prelungesc viaţa acestor bolnavi.

In opinia autorilor studiului, aceste statistici sugereaza faptul ca medicamentele antiretrovirale ar putea fi asociate cu apariţia unor complicaţii metabolice care cresc riscul de producere a accidentelor cerebrale.

 loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit