Razboi în Ucraina

Serviciile ucrainene de informații susțin că Rusia a instalat în Insula Șerpilor sisteme de apărare antiaeriană

Publicat: 13 mai 2022
harta Insula Serpilor
Rusia a desfășurat în Insula Șerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul „Tor-M2” și „Panțîri”

Purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibițki, citat de agenția de presă Unian, a transmis astăzi, 13 mai, că Rusia a desfășurat în Insula Șerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul „Tor-M2” și „Panțîri”.

„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a spus el.

Skibiţki a subliniat că nu întâmplător din primele zile ale războiului Rusia a capturat această insulă şi a început să instaleze acolo echipamente de control. Pentru ei, prezenţa pe insulă este o posibilitate suplimentară de a controla teritoriul Ucrainei, a adăugat oficialul ucrainean.

„Serviciul de informaţii militare dispune de date că în Insula Şerpilor au fost desfăşurate sisteme de apărare antiaeriană de tipul ‘Tor-M2’ şi ‘Panţîri’ şi s-ar putea ca în viitor să fie amplasate şi sisteme de rachete, care vor permite bombardarea teritoriului statului nostru şi nu numai a statului nostru”, a insistat Skibiţki.

Forțele ucrainene au provocat daune mari armatei ruse

La 2 mai, forţele ucrainene au distrus două corvete ruseşti de tipul Raptor în apropiere de Insula Şerpilor. La 7 mai, o navă de desant de tipul Serna a fost distrusă tot lângă Insula Şerpilor de armata ucraineană La 12 mai, şeful administraţiei regionale militare Odesa, Serhii Bratciuk, a declarat că marinarii ucraineni au avariat în apropiere de Insula Şerpilor nava de logistică rusăească ‘Vsevolod Bobrov’.

Compania Maxar Technologies a arătat imagini din satelit ale Insulei Şerpilor, rezultatele bombardamentelor şi ale navei Serna, scufundată, potrivit LB.ua.

La 12 mai, satelitul a înregistrat o navă scufundată de tip Serna, lângă care se afla o macara plutitoare. O dronă ucraineană Bayraktar a distrus această navă în data de 7 mai. O altă navă de acelaşi tip se putea vedea în imagini în apropiere de macaraua plutitoare.

Şeful GUR, generalul Kirill Budanov a subliniat anterior că Ucraina va lupta pentru Insula Şerpilor atât cât va fi necesar.
Comentarii
Adauga un comentariu