Eveniment-Social

Serviciul de Valorificari la ora bilanturilor

Publicat: 19 ian. 2000

•5 miliarde de lei atrase la buget prin valorificarea bunurilor confiscate

In cursul zilei de maine, Serviciul Valorificari din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) Iasi va organiza o noua licitatie, prima din acest an, privind valorificarea unor bunuri intrate in proprietatea statului, ca urmare a confiscarilor de marfa efectuate de catre organele de control (garda financiara, politie sau vama). Valoarea totala a bunurilor de folosinta indelungata care vor fi scoase la licitatie se ridica la 134,6 milioane de lei, eventualii cumparatori putand achizitiona o imprimanta Epson, trei statii de amplificare, o instalatie de gaz pentru autoturism, de fabricatie ruseasca si sapte instalatii de aer conditionat, acestea din urma detinand ponderea cea mai importanta, de peste 125 de milioane de lei. Alaturi de aceste bunuri, vor mai fi scoase la vanzare cinci autoturisme, toate neinmatriculabile, cu valori cuprinse intre 4,9 milioane de lei (pentru un Volkswagen Jetta din 1980 sau pentru o Mazda BD 1.442 din 1982) si 18 milioane de lei pentru un Opel Ascona din 1985.

„Toate aceste masini nu pot fi inmatriculate, putand fi eventual achizitionate pentru piesele de schimb. Avand in vedere aceasta situatie, pana in prezent nu s-au aratat prea multi cumparatori interesati de aceste autoturisme (n.r. – toate au fost confiscate inainte de 31 decembrie 1999). A existat la un moment dat o propunere prin care se sugera ca aceste masini sa fie dezmembrate si vandute pe bucati, in functie de cerinte, propunere la care s-a renuntat datorita faptului ca implica unele costuri ridicate, fiind in acelasi timp si un proces destul de greu de controlat”, a precizat Gheorghe Baban, seful Serviciului de Valorificari din cadrul DGFPCFS Iasi. La licitatia de joi pot participa atat persoane juridice, cat si persoane fizice, spre deosebire de licitatiile privind bunurile de folosinta comuna, la care pot participa numai firmele ce comercializeaza aceste bunuri in regim de consignatie.

In alta ordine de idei, in anul care recent s-a incheiat, Serviciul de Valorificari a evaluat bunuri intrate in posesia statului in valoare de 7,3 miliarde de lei, din care au fost incasate 5,4 miliarde. „Din aceasta suma, tigarile confiscate detin o pondere importanta. Anul trecut s-au confiscat tigari in valoare de 1,6 miliarde de lei”, a subliniat Gheorghe Baban. In ceea ce priveste tigarile, daca pana la sfarsitul anului trecut pachetele erau timbrate si valorificate in urma unor licitatii, procedura a suferit unele modificari. Astfel, pachetele confiscate de organele de control vor fi predate producatorilor (in cazul marcilor care se fabrica in Romania) sau reprezentantelor firmelor producatoare (in cazul marcilor fabricate in strainatate), acestea urmand a fi distruse. In ceea ce priveste bunurile confiscate de la inceputul acestui an, o prima evaluare a lor a avut loc pe 12 ianuarie (in ceea ce priveste bunurile confiscate de garda financiara), pana la sfarsitul lunii urmand a evaluate si bunurile confiscate de politie sau vama.loading...

Adauga un comentariu