Actualitate

Serviciului de Ambulanta ii sint alocate aceleasi fonduri din perioada in care pretul carburantilor era la jumatate

Publicat: 14 apr. 1999

Ieri, comitetul Sindicatului „Ambulanta” Iasi a remis redactiei cotidianului nostru o nota de protest impotriva finantarii unilaterale a activitatii Ambulantei, nerespectandu-se astfel protocolul semnat de ministrul Sanatatii privind o finantare mixta. Procentul de 5% din Fondul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate pentru medicina de urgenta prespital nu va acoperi nici pe departe necesitatile. Acest procent reprezinta aproximativ 10 miliarde lei, in contextul in care necesarul pentru anul trecut a fost de 11 miliarde lei.

Si in 1998 carburantii aveau jumatate din pretul actual, iar numarul solicitarilor era cu 6.000 mai mic decit in prezent. Ernest Niculi, liderul Sindicatului „Ambulanta” a declarat reprezentantilor mass-media prezenti la sedinta comitetului sindical: „Toate demersurile facute si protocoalele incheiate in ultimii trei ani cu Ministerul Sanatatii, pe care il putem numi Ministerul Saraciei, s-au izbit de o indiferenta crasa. Daca aceasta hotarire ramine valabila, medicina de urgenta prespital va fi ingropata. Acest procent care ni se aloca contravine Legii 154 privind salarizarea din domeniul sanitar, aceasta fiind actualmente un fel de himera pentru noi”.

Nota de protest va fi inaintata la Camera de Munca si la Casa Asigurarilor de Sanatate, dupa care, luni 19 aprilie, va fi declansata o greva de avertisment de doua ore. Daca cererile sindicalistilor nu vor fi receptionate de ministrul Sanatatii, Hajdu Gabor, pe 26 aprilie va fi declansata greva generala.

Florin Eugen Agapi, directorul Serviciului de Ambulanta Iasi a declarat in exclusivitate redactorilor „Ziua de Iasi„: „Alocarea a 5% din fondul Casei de Asigurari reprezinta o apreciere necorespunzatoare a activitatii noastre. Nu se mai pune problema achizitionarii de noi ambulante, in conditiile in care numarul solicitarilor a crescut formidabil. Fara a face nici o investitie, Serviciului de Ambulanta Iasi ii sint necesare minimum 16 miliarde lei, deoarece pretul carburantilor s-a dublat, iar salariile angajatilor au ramas pe loc”. Precizam ca, Serviciul de Ambulanta al judetului Iasi este cel mai puternic din tara atit din punctul de vedere al promptitudinii cu care raspunde solicitarilor, al profesionalismului cadrelor medicale, cit si al dotarilor realizate, fiind singurul serviciu din provincie dotat cu elicopter pentru interventie.loading...

Adauga un comentariu