Stiri medicale

Setul de analize medicale recomandat la inceput de an

Publicat: 03 ian. 2011

Potrivit medicilor, analizele medicale efectuate la inceputul fiecarui an sunt esentiale pentru depistarea si tratarea rapida a bolilor aflate în faze incipiente.

Teste precum hemoleucograma, glicemia, sumarul de urina, colesterolul si analiza transaminazelor sunt cateva investigatii de rutina care ne ajuta sa ne monitorizam starea de sanatate. Pentru setul de analize recomandate la inceputul fiecarui an, nu trebuie sa platiti, daca investigatiile sunt efectuate in clinicile si laboratoarele de stat. Tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti la medicul de familie, iar in urma unui control general, acesta va da o trimitere cu analizele pe care ar fi bine sa le faceti.

1. Analiza transaminazelor va arata cat de sanatos este ficatul. In mod normal, cresterea acestor enzime poate insemna o hepatita sau alte boli ale ficatului. Abuzul de medicamente, de alcool si automedicatia sunt cei mai importanti factori care duc la cresterea transaminazelor.

2. Hemoleucograma este analiza sangelui care ofera informatii despre numarul de globule albe si rosii si despre cantitatea totala hemoglobina. Testul ofera diagnostice pentru numeroase boli, rezultatele putand reflecta probleme cu volumul sangelui din cauza deshidratarii. In plus, aceasta investigatie mai poate indica infectii acute sau cronice si alergii. Valoarea normala a hemoglobinei in cazul barbatilor este de 13.8 – 17.2 g/dl, iar la femei este de 12.1 – 15.1 g/dl.

3. Glicemia este un test simplu, care se face dimineata, inainte de masa, deoarece atunci nivelul glucozei din sange este mai ridicat din cauza eliberarii hormonilor hiperglicemianti in organism. Nivelul glicemiei poate varia in functie de mai multe aspecte, printre care dieta, activitatea fizica, diferitele boli de care suferim, tratamentele medicamentoase pe care le urmam sau stresul.

4. Sumarul de urina ne poate spune daca suferim de diabet zaharat, insuficienta renala decompensata sau infectii ale cailor urinare. Medicii recomanda prelevarea de urina dimineata.

5. Lipidograma este analiza care masoara nivelurile de LDL, HDL, colesterolul total precum si nivelul trigliceridelor din organism. Nivelul de siguranta al colesterolului este sub 200. Nivelurile colesterolului din organism pot fi influentate de dieta, greutate, varsta sau sex.

6. Femeilor li se recomanda si testul Babes Papanicolau, care poate diagnostica cancerul de col uterin. Si acesta este gratuit, trebuie doar sa cereti o trimitere catre o clinica care efectueaza astfel de teste.

Analize obligatorii inainte de sarcina

Analize obligatorii pentru femei loading...

Adauga un comentariu