Stiri medicale

Sezonul gripal poate fi destul de ușor în acest an

Publicat: 23 sept. 2020
cuplu cu gripa
Sezonul gripal poate fi destul de ușor în acest an datorită măsurilor luate pentru a opri răspândirea COVID-19

Sezonul gripal poate fi destul de ușor în acest an datorită măsurilor luate pentru a opri răspândirea COVID-19, potrivit unui nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

În raportul publicat recent în jurnalul CDC Morbidity and Mortality Weekly Report, cercetătorii notează că activitatea gripală în SUA este acum la „niveluri minime istorice” și că datele din emisfera sudică – care tocmai a trecut prin iarnă – nu a arătat „practic nici o circulație gripală”.

Cu toate acestea, nimic nu este sigur când vine vorba de sezonul gripal, mai ales în mijlocul unei pandemii. Deci, este încă important să vă pregătiți atât pentru gripă cât și pentru COVID-19 în această toamnă și iarnă, se arată în raport.

Activitatea gripală în SUA a scăzut brusc în martie, când a devenit evident că COVID-19 circula pe scară largă în toată țara. Această scădere include probabil o scădere reală a activității gripale – un efect secundar al închiderii școlilor, ordinelor de ședere la domiciliu, distanțarea socială și purtarea m deastii care a avut ca scop încetinirea răspândirii COVID-19.

În general, numărul de eșantioane pe care laboratoarele din SUA le-au prezentat pentru teste de gripă (un indicator al activității gripale) a scăzut cu 61%, de la aproape 50.000 pe săptămână din septembrie 2019 până în februarie 2020, la 19.500 pe săptămână din martie până în mai 2020. Chiar mai izbitoare, a existat o scădere de 98% a numărului de probe care au fost pozitive pentru gripă în acest timp, de la 19% la 0,3%.

În această vară, activitatea gripei a rămas extrem de scăzută, doar 0,2% din eșantioane testând pozitiv din mai până în august, comparativ cu 2,35% în aceeași perioadă din 2019, 1,04% în 2018 și 2,36% în 2017, se arată în raportul citat de Live Science.

De ce sezonul gripal poate fi destul de ușor în acest an?

A fost foarte puțină activitate gripală și în emisfera sudică. Din aprilie până în iulie (în toamna și iarna emisferei sudice sau sezonul de vârf al gripei), au existat doar 51 de teste de gripă pozitive din peste 83.000 de persoane testate în Australia, Chile și Africa de Sud, pentru o rată de pozitivitate de 0,06%. În schimb, în ​​perioada aprilie-iulie din anii 2017-2019, aproape 14%, sau 24.000 din 178.000 de persoane, au testat pozitiv pentru gripă în aceste trei țări.

Inițial, scăderea activității gripale a fost atribuită mai ales medicilor care testează COVID-19, mai degrabă decât gripa. Dar chiar și atunci când oficialii din domeniul sănătății publice au depus eforturi pentru a testa gripa (și au efectuat un număr adecvat de teste gripale), a fost încă detectat „puțin sau deloc virusul gripal”, se arată în raport.

Constatările sugerează că „strategiile comunitare de atenuare implementate pentru a preveni răspândirea COVID-19 par să fi redus substanțial transmiterea gripei în toate aceste țări”, se spune în raport.

Dacă aceste strategii continuă până în toamnă, „activitatea gripală în Statele Unite ar putea rămâne scăzută, iar sezonul ar putea fi întârziat”, au scris autorii.

Dar, având în vedere că oamenii nu pot respecta neapărat măsuri menite să încetinească răspândirea COVID-19, este important să fim precauti în această toamnă și iarnă. COVID-19 a făcut ca obținerea unui vaccinuri împotriva gripei în acest an să fie „deosebit de importantă”, nu numai pentru a reduce riscul de gripă, ci și pentru a reduce povara asupra sistemului de sănătate, spune CDC.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că, în viitor, oficialii ar putea lua în considerare implementarea unor măsuri de atenuare a COVID-19 în timpul sezoanelor cu activitate gripală ridicată, în special în rândul celor cu cel mai mare risc de complicații gripale.

Adauga un comentariu