National

Sfânta Maria Mare 2020. Ce se face în ajun, pe 14 august, pentru a avea parte de belșug și sănătate

Publicat: 13 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sfânta Maria Mare 2020. Ce se face în ajun pe 14 august pentru a avea parte de belșug și sănătate

Sfânta Maria Mare 2020. Credincioşii prăznuiesc pe data de 15 august Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Această mare sărbătoare aduce cu sine numeroase obiceiuri şi tradiţii moştenite din străbuni. Ziua dinaintea sărbătorii, ajunul de Sfânta Maria, are o însemnătate aparte faţă de alte zile de vineri din timpul anului.

Obiceiuri din ajun de Sf. Maria Mare

În ziua dinaintea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului nu este bine să te cerţi cu nimeni. Tot vinri nu trebuie să speli haine ori alte obiecte din casă.

Se coc plăcinte cu verdeţuri, iar în multe zone din Ardeal şi Banat se fac tot felul de ciorbe cu legume. Din aceste bucate se dau de pomană pentru cei adormiţi. Se spune că cei de dincolo vor veghea să fii sănătos şi să ai parte de belşug.

Tot în această zi, gospodinele frământă şi coc colăcei care se împart de Sfânta Maria Mare.

Nu trebuie să blestemi sau să înjuri pe cineva. Bătrânii spuneau că blestemele pe care le faci acum se vor întoarce împotriva ta şi a urmaşilor tăi.

Vinerea dinaintea Adormirii Maicii Domnului este ziua perfectă pentru împăcare, aşadar nu ezită să îţi ceri iertare dacă i-ai greşit cuiva, dacă l-ai supărat cu vorba sau cu fapta.

Tot în această zi nu se face curăţenie deloc şi nu se plantează pomi ori se culeg roadele din grădină.

Când se urează la mulţi ani de Sf Maria? Iată părerea preoţilor

Când se urează la mulţi ani de Sf Maria? Zicem pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, sau pe 8 septembrie, când e Naşterea Fecioarei Maria? Se spune sau nu LA MULŢI ANI?

Acesta este un subiect care naşte discuţii diverse. Preoţii şi teologii lasă la latitudinea credincioşilor când anume să-şi serbeze onomastică. Peste 2,2 milioane de români poartă numele Maria sau derivate ale acestuia, dar sunt voci care spun că nu e bine să sărbătoreşti pe 15 august, ci pe 8 septembrie.

Se consideră că sărbătoarea Adormirii înseamnă trecerea în nefiinţă şi se presupune că e mare păcat să-ţi serbezi onomastica în ziua morţii Maicii Domnului. Mai mult, pe 15 august ar trebui pomeniţi doar morţii. Biserica nu consideră însă neapărat acest lucru. De ce? Întrucât moartea Fecioarei Maria este mutare la Viaţă, după cum reiese din troparul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”.

Conform a ceea ce ni s-a transmis din generaţie în generaţie, trupul ei nu a putrezit, proces care survine automat după moarte, dar nici nu a rămas în mormânt. Maica Domnului a fost luată la cer cu tot cu trup de îngeri, iar de acolo se roagă pururea pentru noi.

Adauga un comentariu