Secretele istoriei

Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana

Publicat: 03 sept. 2013
3

In timpul evului mediu era considerat superputerea epocii. La apogeul sau, imperiul consta din Franta de est, intreaga Germanie, Italia de nord si parti din Polonia de vest. In ciuda intinderii relativ reduse in comparatie cu alte imperii, influenta sa asupra istoriei Europei centrale inca se resimte si azi., scrie historia.ro.
Imperiul a fost formal dizolvat pe 6 august 1806 cand Francisc al II-lea abdica in urma infrangerii suferite in fata lui Napoleon.
Dupa colaps s-au conturat natiunile: Elvetia, Belgia, Austria, Prusia, Liechtenstein, Confederatia Renana si primul imperiu francez. Initiatorul imperiului a fost OTTo cel Mare, care cucereste Boemia si Moravia de la unguri, teritoriile slavilor dintre Elba si Oder si obtine la Lechfeld (in centrul Germaniei), in 955, o splendida victorie impotriva maghiarilor care invadau periodic Apusul. Otto se proclama la Pavia (asezata in Italia de nord) rege al Italiei si in 962, la Roma, papa il incoroneaza ca imparat al Sfantului Imperiu de Natiune Germana.

Adauga un comentariu