Secretele istoriei

Sfantul inchisorilor comuniste – Valeriu Gafencu – VIDEO

Publicat: 15 mai 2013
3
Valeriu Gafencu (n. 24 ianuarie 1921 in localitatea Singerei, judetul Balti, in Basarabia – d. 18 februarie 1952 la inchisoarea Targu Ocna) este unul din legionarii care au murit in inchisorile regimului comunist din Romania, numit de Nicolae Steinhardt Sfantul inchisorilor. A fost fiul lui Vasile Gafencu.
A urmat scoala primara la Sangerei, iar cursurile secundare la Liceul „Ion Creanga” din Balti, intre anii 1932-1940. Absolvind liceul in vara anului 1940, la doar cateva zile dupa bacalaureat, a intervenit uraganul ocupatiei sovietice. Valeriu a reusit cu greu sa treaca Prutul, a ajuns la Iasi, lasandu-si parintii si surorile sub ocupatie, despartindu-se, nu stia ca definitiv, de tatal sau care, in toamna, a fost ridicat si dus in Siberia, unde si-a sfarsit viata nu se stie cand.
In anul 1941 era student in anul al II-lea la Facultatea de Drept si Filosofie din Iasi si totodata conducator al unui grup al organizatiei fasciste, legionare Fratiilor de Cruce. 
A participat la rebeliunea legionara, fiind arestat de regimul Antonescu. Eliberat la scurta vreme, el a fost rearestat de autoritatile antonesciene din cauza participarii sale active la mentinerea miscarii legionare in ilegalitate.

Profesorul de drept civil Constantin Angelescu l-a aparat la proces, declarand ca acesta este „unul dintre cei mai buni studenti pe care i-am avut de-a lungul intregii mele cariere didactice”. 
Aceasta incercare s-a dovedit insa a fi inutila, dictatura antonesciana nevazand cu ochi buni activismul legionar al tanarului Gafencu, care milita activ pentru mentinerea in viata a miscarii legionare.
Astfel, si-a savarsit sentinta la inchisorile de la Aiud (1941-1949), Pitesti (noiembrie-decembrie 1949) si Targu Ocna (1949-1952), unde a fost un adevarat traitor al ortodoxiei, regimul dur al detentiei, torturile si bolile contactate aici intarindu-l duhovniceste. A compus aici poezii, care se cantau in celule, iar acum se canta in biserica. 
In 1949 este dus la sanatoriul-inchisoare de la Targu Ocna intr-o stare foarte grava: TBC pulmonar, osos, ganglionar, reumatism, lipsa de hrana.
La data de 2 februarie 1952 le-a cerut colegilor de suferinta sa-i procure o lumanare, o cruciulita si o camasa alba pe care sa i le pregateasca pentru ziua de 18 februarie. Cu o zi inainte de moarte, i-a spus lui Ioan Ianolide: „Maine voi muri. Vreau sa-mi iau ramas bun de la cei mai apropiati prieteni. Fa tu asa fel incat sa vina pe rand la mine, in liniste.”. 
A doua zi, pe 18 februarie, in jurul orelor 14:00-15:00, Valeriu Gafencu rosteste ultimele sale cuvinte: „Doamne, da-mi robia care elibereaza sufletul si ia-mi libertatea care-mi robeste sufletul”, dupa care a decedat.
Face parte dintr-un grup ce impartasea aceeasi orientare spirituala, alaturi de studentul in drept Ioan Ianolide, Anghel Papacioc, cel care avea sa devina ieromonahul Arsenie Papacioc, doctorul Traian Trifan, avocatul Traian Marian, Marin Naidim, Aurel Dragodan, Constantin Totea si multi altii. 
Unul dintre bolnavii ce-l iubeau si-l admirau, Victor Leonida Stratan, obtinuse printr-o interventie speciala, de la familie, un pachet cu streptomicina. Cu o jertfire de sine specifica marilor traitori ai ortodoxiei, Valeriu le-a primit si a doua zi l-a instiintat pe Stratan ca a hotarat sa le cedeze pastorului Richard Wurmbrand, spunand ca si acesta se afla intr-o stare grava. Medicamentele au fost folosite de Wurmbrand, a carui viata a fost astfel salvata.Adauga un comentariu