Casa si gradina

Sfantul Ioan, ziua in care nu trebuie sa fii trist. Iata traditiile si obiceiurile zilei de Sfantul Ioan

Publicat: 06 ian. 2016
Traditii si obiceiuri de Sfantul Ion. Ziua Sfantului Ioan Botezatorul reprezinta incheierea oficiala a Sarbatorilor de Iarna deschise la Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie. Traditia populara spune ca cine nu este vesel in aceasta zi va avea parte de probleme tot anul.

Tot pentru spor si sanatate, exista credinta ca de Sfantul Ioan sa ne stropim cu aghiasma pe fata pentru a fi ocoliti de boli. O alta vorba din batrani spune ca dupa aceasta sarbatoare se boteaza gerul, adica frigul se mai inmoaie si incepe sa se faca mai cald. “In satele din Baragan inca se mai pastreaza obiceiuri din batrani. Se stie  ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor, iar aceasta zi se cinsteste pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii. Totodata, ziua de Sfantul Ioan este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbeaza ziua de Sfantul Ioan pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de jos din Calarasi.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ion. A anuntat venirea lui Hristos

Crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc in fiecare an, pe 7 ianuarie, Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, fiul Elisabetei si al preotului Zaharia, nascut in cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de “Inaintemergatorul”, pentru ca a anuntat venirea lui Hristos. Conform crestinortodox.ro, biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori pe an: zamislirea lui – 23 septembrie, nasterea – 24 iunie, soborul lui – 7 ianuarie, taierea capului – 29 august, prima si a doua aflare a capului – 24 februarie si a treia aflare a capului – 25 mai.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ion. Iordanitul femeilor

In ziua de Sfantul Ioan exista obiceiul “Iordanitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se “iordanesc”. Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna. “In multe sate din Maramures se mai tine obiceiul Vergelului sau, altfel spus, spargerea Craciunului. Fetele de maritat pregatesc cosuri cu bautura si mancare. Feciorii merg si iau fetele de acasa si le duc in curtea unde se tine Vergelul. Tot ei sunt si cei ce platesc muzicantii. In hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri, toata petrecerea incheindu-se cu un ospat comun, care sparge perioada sarbatorilor de iarna”, a declarat pentru citynews.ro conferentiar universitar Delia Suiogan.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ion. Originea numelui

Ioan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” si inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte multi romani poarta numele de Ion(forma neaosa), Ioan sau Ioana, fie ca atare, fie in diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, alcatuind cea mai bogata familie onomastica din Romania. Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de “Sant-Ion”, “Inaintemergatorul Domnului” sau “Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”. Citeste pe Adevarul mai multe traditii. 

 loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit