Eveniment

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, o mare sarbatoare pentru crestini. Ce traditii trebuie respectate astazi si ce nu ai voie sa faci

Publicat: 26 oct. 2018

Sfantul Dumitru, celebrat de Biserica Ortodoxa in fiecare an la data de 26 octombrie, marcheaza ultima si cea mai importanta sarbatoare a toamnei din calendarul crestin ortodox. Se stie ca, dupa Sfantul Dumitru incepe iarna. Sfantul Dumitru pica in acest an vineri, 26 octombrie, si este o zi cu deosebite traditii si superstitii aducatoare de noroc si sanatate.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie sau Sfantul Dumitru a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). A fost fiul prefectului din Tesalonic, numit dupa moartea tatalui sau guvernator al Tesalonicului. Mai tarziu, imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, lucru care l-a maniat foarte tare. Drept urmare, acesta a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, imparatul l-a intrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate cele auzite despre el. Dimitrie a marturisit cu indrazneala ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Sfantul Dumitru a fost inchis in temnita si ucis cu sulita.

Sarbatoarea Sfantului Dumitru este intampinata in fiecare an cu hramuri rasunatoare, pomene cu colaci deliciosi, dar si jocuri cu focuri vii. Dupa hramul Sfintei Parascheva, Sfantul Dumitru reprezinta ultima si cea mai insemnata sarbatoare a toamnei, care, conform superstitiilor pastorale, reprezinta inceputul iernii.

De Sfantul Dumitru sau Sumedru exista o multime de traditii si superstitii. Spre exemplu, in ajun, oamenii fac celebrele… focuri vii. Asadar, in noaptea de 25 octombrie se tine "Focul lui Sumedru".

Ce trebuie sa faca femeile de Sfantul Dumitru

De Sfantul Dumitru, femeile in varsta obisnuiesc sa imparta covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Tot ele pregatesc pomeni pentru cei morti: de Sumedru se imparte coliva si colaci in forma de cruce.

Traditii populare de Sfantul Dumitru

Conform credintei populare, Sfantul Dumitru este ziua in care toate socotelile sunt lichidate (chirii, imprumuturi), care au fost facute cu sase luni in urma, insa si incheierea altora noi.

De Sfantul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi si se strica stanele. In unele zone, taranii il praznuiesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.

Sumedru era considerat patronul pastorilor. Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, pastorii obisnuiesc sa isi aseze cojocul pe iarba in mijlocul oilor, asteptand sa vada care oaie se va aseza pe el. Daca o oaie neagra se aseaza inseamna ca iarna va fi una buna, in timp ce daca se va culca o oaie alba, iarna va fi apriga.

De Sfantul Dumitru se taie si coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumoasa. Totusi, de Sfantul Dumitru nu trebuie folosit pieptenul. In caz contrar vei atrage asupra ta necazuri si primejdii.

Sfantul Dumitru este considerat omologul Sfantului Gheorghe: daca cel din urma are grija ca totul sa fie inverzit atunci cand vine, Sfantul Dumitru inseamna si… moartea naturii.loading...

Adauga un comentariu