Religie

Sfantul pomenit astazi face minuni pentur bolnavi si ii ajujta pe cei necajiti – Ce rugaciune se rosteste

Publicat: 09 feb. 2018

In fiecare an, pe 9 februarie, Biserica il pomeneste pe Sfantul Nichifor, despre care se spune ca face minuni pentru bolnavi si necajiti. Sfantul Mucenic Nichifor, facatorul de minuni pentru toti oamenii bolnavi si necajiti, a trait in secolul al III-lea si era prieten cu preotul crestin Sapriciu. Diavolul a semanat ura intre cei doi, incat, nu doreau sa se mai intalneasca. Dupa un timp, Sfantul Mucenic Nichifor si-a venit in fire si a trimis cativa prieteni la preotul Sapriciu sa-l roage sa-l ierte. Pentru ca nu a primit iertarea, Nichifor, facatorul de minuni, a mers singur la el, si cazand la picioarele lui, i-a spus: “Iarta-ma, parinte, iarta-ma pentru Domnul”. Sapriciu nu i-a acordat iertare, iar Nichifor a plecat de la dansul rusinat.

Vazand Sfantul Nichifor ca Sapriciu s-a lepadat de Hristos, a inceput sa strige catre calai: “Eu sunt crestin si cred in Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepadat! Deci, taiati-ma pe mine in locul lui”. Calaii n-au indraznit sa-l ucida fara voia ighemonului si toti se mirau ca de buna voie se ofera mortii, strigand: “Sunt crestin si zeilor vostri nu ma inchin si nu voi jertfi”.
In urma acestei marturisiri, Nichifor a fost taiat pentru Hristos in locul lui Sapriciu.

Troparul Sfantului Mucenic Nichifor, glasul al 4-lea:

Mucenicul tau, Doamne, Nichifor, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cantarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Pe Faron cel ce se purta in car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a facut minuni oarecand, lovind in chipul Crucii si despartind marea si pe Israel, cel ce fugea si mergea pedestru, l-a mantuit, pe cel ce canta cantare lui Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Marea vietii inaltandu-se si invaluind cumplit luntrea sufletului meu cu suparari si cu patimi, Hristoase, Cel Ce esti Izvorul pacii, ca un Facator de bine, intru liniste adanca prefa-o, cu rugaciunile Mucenicului Tau Nichifor.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuget socotit, preainteleptule, ai supus cu evlavie sufletului intelept patima maniei; si ai alergat catre aproapele Sapriciu, staruind a te impaca cu el, sfinte, plecandu-te, Legilor Mantuitorului.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind imbracat cu Puterea Crucii si luptandu-te cu vrajmasul, mucenice, cu multa tarie l-ai surpat si purtator de biruinta te-ai facut, cel ce erai de mai inainte numit cu numele biruintei, Prealaudate Nichifor, mucenice al lui Hristos, pururea pomenite. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Intocmai la Putere, de aceeasi Fire si deopotriva de un Scaun si de aceeasi Fiinta, cinstim Stralucirea Cea cu Trei Lumini a unei Singure Dumnezeiri, marturisind-o in Trei Fete, propovaduind fara osebire pe Cuvantul, cu Tatal si cu Duhul. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Nici mintea cereasca nu poate sa inteleaga, cu adevarat, Taina cea de Nepriceput, Prealaudata; ca Cel de un Scaun cu Tatal, salasluindu-Se in pantecele tau, a binevoit a Se naste din tine, cunoscut in doua firi.

Cantarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai intarit dintru…

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel numit cu numele de Nichifor, cu faptele s-a vadit a fi purtator de biruinta; ca risipind negura inselaciunii, a stricat-o cu lumina harului, strigand: nu este sfant afara de Tine, Unule Iubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Incredintat fiind ca Stapanul a fost ucis pentru tine, de bunavoia ta ai alergat la moarte, dorind dupa omorarea Lui cea de bunavoie, ca un mucenic purtator de biruinta, intarit de Dumnezeiasca Putere.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe pamant luptator si in cer incununat s-a aratat cu adevarat slujitorul lui Hristos, Sfantul Mucenic Nichifor, impreuna cu Cetele cele fara de trup, strigand: nu este sfant afara de Tine, Unule Iubitorule de oameni. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Luminandu-se cu credinta din insuflatele de Dumnezeu dogme, toti marturisim o Dumnezeire Nezidita, pe Tatal, Mintea Cea Mare, pe Fiul, Cel Ce a iesit din Ea si pe Sfantul Duh, Cel Purces dintr-Insa. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei). Luand in pantece, Fecioara, fara de ispita barbateasca, ne-ai nascut noua pe Cel Nascut din Tatal mai inainte de veci, pe Dumnezeu impreuna si Om, in amandoua Firile Desavarsit, iar nu impartit.

Irmosul:

Cel Ce ai intarit dintru inceput cerurile cu intelepciune si ai intemeiat pamantul pe ape, intareste-ma pe piatra Poruncilor Tale, Hristoase, ca nu este sfant afara de Tine, Unule Iubitorule de oameni.

Cantarea a 4-a.

Irmosul:

Tu esti Taria mea, Doamne, Tu si Puterea mea, Tu Dumnezeul meu, Tu Bucuria mea. Cel Ce nu ai lasat Sanurile Parintesti si a noastra saracie ai cercetat-o. Pentru aceasta cu Proorocul Avacum strig catre Tine: Slava Puterii Tale, Iubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Viata Dumnezeiasca ai dobandit, Fericite Mucenice Nichifor; de Stralucire Dumnezeiasca te-ai invrednicit, fericite; iar acum trimiti stralucire din Dumnezeiasca Lumina, ca niste raze, celor ce savarsesc pomenirea ta, inteleptite de Dumnezeu, care cu credinta striga: Slava Puterii Tale, Iubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Laolalta fiind cu mucenicii lui Hristos stralucesti; ca ai stricat ratacirea credintei in idoli, taindu-ti-se capulcu sabia si cu curgerea sangelui tau toata inselaciunea idolilor ai stricat, strigand catre Stapanul: Slava Puterii Tale, Iubitorule de oameni!

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sapriciu nepazind Legile Tale, Mantuitorule, s-a dezbracat de Dumnezeiescul Tau har; si fugind de vrajmasi, s-a lipsit, ticalosul, de marirea mucenicilor Tai. Pentru aceasta mirandu-ne de purtarea Ta de grija cea dreapta, strigam: Slava Puterii Tale, Doamne! Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Lumina fara de inceput este Tatal si Pricinuitor al tuturor; Lumina este Cuvantul; Lumina si Duhul Sfant, Stralucind in chip de negrait de la Tatal, ca dintr-un Izvor mai inainte de toti vecii; O Dumnezeire in Trei Sori, intru O Fiinta, intru O Putere si intru O Slava se cunoaste. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Deplin intru tine innoieste pe om, unindu-Se tot cu toata omenirea, Preacurata, Cel Ce n-a parasit Sanurile Cele Parintesti si a primit sa locuiasca in pantecele tau, Care din bogatia milostivirii a saracit de buna voie si a imbogatit lumea cu Dumnezeirea.

Cantarea a 5-a.

Irmosul:

Pentru ce m-ai lepadat de la fata Ta, Cel Ce esti Lumina Neapusa si m-a acoperit intunericul cel strain pe mine, ticalosul? Ci, te rog intoarce-ma la Lumina Poruncilor Tale si indrepteaza caile mele.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu curgerea sangelui tau ai adapat gradina Bisericii, care se imparte in patru inceputuri de fapte bune Dumnezeiesti, fericite; din care scoatem haruri Dumnezeiesti sufletelor noastre, Fericite Nichifor.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Semanatorul rautatii a pus stapanire pe ticalosul pizmaret; iar Pricinuitorul bunatatii si al pacii a tras la Sine, in locul aceluia, pe Sfantul Nichifor cel Dumnezeiesc si impodobit cu chip luminos, mucenicul cel inteleptit de Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Se jertfeste inteleptitul de Dumnezeu, urmand Patimii Tale celei de voie, Mantuitorule; ca picurand asupra lui picaturile de Sange cele din coasta Ta, aduce Tie in schimb varsarea sangelui sau, trecand la Tine prin sabie. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Stiind ca Ortodoxia este temeiul mantuirii, propovaduim impreuna cu Tatal Cel fara de inceput si pe Cuvantul si pe Duhul Sfant: O Dumnezeire in Trei Fete, O Incepatura, O Fiinta, O Vointa si o lucrare. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Duhovniceste a patruns Tainele tale ceata Proorocilor; ca Stapanul te-a aratat pe tine Poarta cerului pe pamant si din tine, Fecioara, Intrupandu-Se, ca un Soare al dreptatii a Stralucit celor dintru intuneric.

Cantarea a 6-a. Irmos: Adancul pacatelor…

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Tamaduieste zdrobirea sufletului meu, de Dumnezeu inteleptite Mucenice Nichifor si alunga negura patimilor, risipind-o cu Luminile Dumnezeiestii Straluciri, ce sunt intru tine, rugand pe Izbavitorul Hristos, fericite.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strabatand cu indemnare intreitele valuri ale viforului idolesc, cu vetreala Crucii si cu vanturile Duhului, nebiruite Mucenice Nichifor, ai ajuns la Limanul cel Lin al lui Hristos. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Nevoitu-te-ai muceniceste si te-ai facut cu adevarat purtator de biruinta, stricand cu barbatie maiestriile balaurului; si facandu-te partas al Patimilor Stapanului, fericite, acum dupa vrednicie te-ai marit impreuna cu Dansul. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Se cutremura, inspaimantandu-se, Cetele ingerilor, vazand Prunc Nascut cu Trupul din pantecele tau, pe Cel Ce este impreuna cu Tatal si cu Duhul, mai inainte de veci, Nascatoare de Dumnezeu Preacinstita.

Irmosul:

Adancul pacatelor si viforul greselilor ma tulbura si intru adancul deznadajduirii celei silnice ma surpa pe mine; ci, intinde-mi si mie mana Ta cea tare, ca si Apostolului Petru si din pierzare ma mantuieste.

CONDAC, glasul al 3-lea. Podobie: Fecioara astazi…

Intr-aripandu-te, fericite, cu dragostea Domnului si Crucea Lui pe umeri purtand, marite, ai rusinat mestesugirile diavolului si te-ai luptat pana la moarte pentru adevar. Pentru aceasta te-ai aratat purtator de biruinta si tainuitor al harului lui Dumnezeu.

Cantarea a 7-a.

Irmosul:

De pogorarea lui Dumnezeu focul s-a rusinat in Babilon, oarecand. Pentru aceasta tinerii in cuptor cu picioare vesele, ca intr-o gradina saltand, au strigat: Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Moartea s-a facut tie, Fericite Nichifor, ca o trecatoare, trecandu-te fericite, din cele de aici catre cer si spre cele ceresti, ca impreuna cu ingerii sa canti: Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Intarindu-te in patimirile neputintei, ai surpat la pamant ochiul cel trufas si spranceana cea ingamfata a stapanitorului lumii, inteleptitule de Dumnezeu, strigand Ziditorului tau: Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Alergand Sfantul Mucenice Nichifor pe calea marturisirii Tale, Doamne, a strabatut-o pana la capat, largita fiindu-i inima cu lucrarea Dumnezeiescului Duh; si acum cu bucurie striga Tie, Stapanului: Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Tie, Tatalui, pe Care Te stim Mintea Cea mai dintai si fara de inceput, Care ai nascut fara de patima si mai inainte de timp pe Cuvantul Cel impreuna fara de inceput si ai purces pe Preasfantul Duh, strigam: Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Amandoua din fire esti: si Fecioara si Maica, Nascatoare de Dumnezeu Preacurata, care in chip de negrait ai zamislit in pantece pe Dumnezeu, Cel Ce S-a Intrupat din tine; care a fost Cunoscut in doua firi, petrecand pe pamant ca Dumnezeu si Om.

Cantarea a 8-a. Irmos: De sapte ori tiranul…

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind insemnat cu harul Mantuitorului, de tine insuti fiind chemat, ai mers barbateste la lupta; si castigand biruinta impotriva vrajmasilor, mucenice al lui Hristos, te-ai impodobit cu cununi de biruinta, Dumnezeieste cantand: preoti bine cuvantati, popoare preinaltati pe Hristos in veci.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Avand sangele tau, ca o scara de Taina, te-ai suit, dupa junghiere, catre Cel Ce Si-a varsat Sangele Sau pentru tine pe Cruce, scapand de mestesugirile vrajmasului si bucurandu-te strigi: preoti binecuvantati, popoare preainaltati pe Hristos in veci.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sfintit fiind prin apa si prin Duh, Fericite Nichifor si inrosit cu sangele cel mucenicesc te-ai impodobit ca un mucenic adevarat al lui Hristos Dumnezeu, cu cununa luminoasei tale straluciri, preafericite, intru care strigi acum: preoti binecuvantati, popoare preainaltati pe Hristos in veci. Binecuvantam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul.

Un Singur Izvor de bunatate pururea Curgator, Nefacut, fara de inceput, cu totul Desavarsit, pe Dumnezeirea Cea in Trei Fete, Ziditoarea si Stapanitoarea tuturor, impreuna cu Cetele cele fara de trup, tineri bine cuvantati-O, preoti laudati-O, popoare preainaltati-O intru toti vecii. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Mai Sfanta esti Nascatoare de Dumnezeu Prealaudata decat Ceata ingerilor, cea mai presus de lume; ca ai nascut pe Ziditorul si Domnul lor, din pantece Fecioresc Neispitit de nunta, in doua firi Neamestecate si Neschimbate si intr-un Singur Ipostas, Dumnezeu Intrupat.

Irmosul:

Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-I si preainaltandu-L pe Dansul intru toti vecii.

De sapte ori tiranul haldeilor nebuneste a ars cuptorul pentru cinstitorii de Dumnezeu; dar vazandu-i pe acestia de o mai mare Putere mantuiti, Facatorului si Izbavitorului a strigat: tineri bine cuvantati-L, preoti laudati-L, popoare preainaltati-L intru toti vecii.

Cantarea a 9-a. Irmos: Spaimantatu-s-a de aceasta…

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Infrumusetat fiind ca un mire in vesminte tesute din sange mucenicesc, te-ai mutat la Impartasirea Dumnezeiestii Straluciri a Celui Ce S-a Impodobit si S-a Infrumusetat pe Cruce cu Patima cea Preacinstita, Facatorul de bine al tuturor, Preafericite Nichifor.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Atras ai fost de Frumusetile Stapanului, decat care nimic altceva nu este mai frumos, marite si grabindu-te a castiga Stralucirea Lui cea pururea fiitoare si plina de maretie, ai indemnat pe tirani sa-ti taie capul cu sabia, inflacarat fiind de dragostea Domnului tau, Mucenice Nichifor.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luptandu-te plin de stralucire impotriva inselaciunii, mucenice al lui Hristos si infrangand-o ca un biruitor, ai primit pe crestetul tau cununa harurilor, marite; si acum dantuiesti cu veselie cu cetele mucenicilor imprejurul Scaunului Imparatului tuturor, Preafericite Nichifor. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Slavind pe Fiul Cel Nascut din Tatal Cel Nenascut, cu Dumnezeiasca cuviinta si pe Duhul Cel Drept, mai inainte de veci Purces, Trei Ipostasuri cinstim ale Treimii Celei mai presus de fiinta si Incepatoare, unite cu Unire Neamestecata si marturisind simtaminte de evlavie, O marim. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Aratatu-te-ai, Fecioara Maica a lui Dumnezeu, ca ai nascut mai presus de fire cu Trup pe Cuvantul Cel Bun, din inima ta; pe Care Tatal ca un Bun L-a nascut mai inainte de toti vecii; si pe Care acum Il intelegem mai presus de trupuri, desi S-a imbracat in Trup.

Irmosul:

Spaimantatu-s-a de aceasta cerul si marginile pamantului s-au minunat, ca Dumnezeu S-a aratat oamenilor Trupeste; si pantecele tau s-a facut mai Desfatat decat cerurile. Pentru aceasta pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, Voievozii Cetelor ingeresti si omenesti te maresc.

SEDELNA, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Intelepciunea si Cuvantul…

Aratandu-te implinitor al Poruncilor Domnului, te-ai impacat cu vrajmasul, cel ce avea mereu gandul impotriva ta, mucenice; si in locul aceluia ai luat sfarsitul prin sabie, fericite, chemandu-te pe tine Dumnezeu. Pentru aceasta aratandu-te purtator de biruinta, asa precum iti era numele, insusi te-a incununat ca un stapan, precum se cuvenea, luptatorule nebiruit; roaga pe Hristos Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

SEDELNA Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Intelepciunea si Cuvantul…

Lauda de multumire dupa datorie aduc tie, Stapana, pentru toate darurile tale, ca vaduva aceea, cei doi banuti; ca tu te-ai aratat Acoperamant si Ajutor, scotandu-ma pururea din ispite si din necazuri. Pentru aceasta, izbavindu-ma ca din mijlocul cuptorului cel invapaiat, de cei ce ma necajesc, din inima strig tie: Nascatoare de Dumnezeu, ajuta-mi mie, rugand pe Fiul tau si Dumnezeu, sa-mi dea iertare de greseli; ca pe tine te am Nadejde eu nevrednicul, robul tau.

SEDELNA Sfintei Cruci si a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Intelepciunea si Cuvantul…

Pe Mielul si Pastorul si Izbavitorul vazandu-L Mieluseaua pe Cruce lacrimand se jelea si cu amar striga: lumea se bucura primind Izbavirea, iar cele dinlauntru ale mele se aprind, vazand Rastignirea pe care tu o rabzi, din milostivirea milei Tale, Preabunule Dumnezeu, Doamne, Cel fara de rautate; Aceleia cu credinta sa strigam: milostiveste-te spre noi, Fecioara si daruieste iertare de pacate celor ce ne inchinam Patimilor Lui.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit