Local

Sfântul Proroc Ilie, sărbătorit de creștini. Mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă Română. Tradiții de sărbătoarea Sf. Ilie, în anul 2020

Publicat: 20 iul. 2020
Ziua de 20 iulie este o zi plină de tradiții. Sărbătoarea Sf. Ilie este trecută în calendar cu cruce roșie de Biserica Ortodoxă Română
Astăzi este sărbătorit Sfântul Proroc Ilie, cinstit de Biserica Ortodoxă Română

Creștinii îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Proroc Ilie, sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă Română. Creștinii îl prăznuiesc pe cel care a urcat la cer cu spiritul și cu trupul. Sărbătoarea de Sfântul Ilie este una plină de tradiții și obiceiuri și în anul 2020

Creștinii-ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Proroc Ilie, profetul care a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile. Biserica Ortodoxă Română îl cinstește în data de 20 iulie pe cel care s-a ridicat la cer cu spiritul și trupul, cel considerat apărătorul aviatorilor. În calendarul ortodox, ziua de astăzi este ținută special pentru Sfântul Ilie, sărbătoarea fiind trecută cu cruce roșie. Și în anul 2020 s-au păstrat multe tradiții de Sf. Ilie.

Se spune că la nașterea sa, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți. Sfântul Ilie a trăit în secolul al nouălea înainte de Hristos. Pe vremea aceea, împărat peste Israel era Ahab, un rege dur și meschin. Vremurile erau secetoase, iar oamenii sufereau de foamete și boli. Ilie l-a amenințat pe acest împărat că asupra poporului israelit vor urma ani de secetă pentru a spăla toate păcatele săvârșite. Pentru că a fost amenințat cu moartea de rege, prorocul Ilie a fost nevoit să stea ascuns până au trecut anii de secetă.

Sfântul Proroc Ilie este cinstit de Biserica Ortodoxă Română. Sfântul este ocrotitorul aviatorilor

Sfântul Procol Ilie este sărbătorit de creștini și cinstit în calendarul ortodox. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește la 20 iulie pe cel care este considerat ocrotitorul aviatorilor. Scrierile vremii arată ce a săvârșit Sfântul Ilie și cum, după ani de exil, Dumnezeu l-a chemat la el. Sfântul s-a înălțat la cer într-un car de foc, într-o zi de 20 iulie, atunci când este și prăznuit în calendarul creștin. Minunile pe care le-a făcut în timpul vieții sale l-au trecut în rândul sfinților. Sfânt războinic al calendarului ortodox, a fost investit de popor cu atributele zeilor tunetelor și fulgerelor. Și în anul 2020 s-au păstrat multe tradiții de Sf. Ilie.
Prorocul Ilie este ocrotitorul aviatorilor și electricienilor, fiind slăvit de pastori, dar și patronul ploilor, păzitorul stupilor și al recoltelor bogate. De ziua Sfântului Ilie, mai mult de 100.000 de români își serbează onomastica.

Zi plină de tradiții de Sfântul Proroc Ilie. Ce nu au voie să facă creștinii în cursul zilei de astăzi

De altfel, ziua în care este sărbătorit Sfântul Proroc Ilie este una plină de tradiții. Sunt în continuare multe tradiții în anul 2020 despre sărbătoarea Sf. Ilie. Este ziua de celebrare a zeului solar la data 20 iulie, considerată a fi mijlocul sezonului pastoral. De Sfântul Ilie, femeile duc la biserică busuioc și-l pun la iconostas. La sfârșitul slujbei, îl iau și îi dau foc, iar cu cenușa lui se freacă în gură copiii, când au bube. Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă astfel de fructe noi până în această zi. Dacă va tuna în ziua aceasta, toate alunele vor seca, iar toate celelalte fructe vor avea viermi. De altfel, atunci când tună și fulgeră, se spune că Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci și incendiază acoperișurile caselor. Se spune că acolo unde lovește fulgerul este ascuns un demon și Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roțile carului și de viteza cu care trăsura sa aleargă. Mai mult, se spune și că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu.

Adauga un comentariu