Eveniment-Social

Sfarsit tragic pentru un artist iesean – FOTO, VIDEO

Publicat: 15 feb. 2013

@Cu toate ca este un nume in arta picturii naive si a organizat un muzeu particular de arta plastica, artistul plastic iesean este la un pas sa piarda valori ale artei locale si nationale din cauza vecinilor si a autoritatilor @ „Am facut toate demersurile catre autoritati”, dezvaluie acesta

Fiica pictoritei Aurora Nafornita, Sanda, a ajuns sa fie umilita si marginalizata, desi a facut toate demersurile pentru a-i fi respectat dreptul la proprietate. Aceasta este singura care are grija, cu eforturi disperate, de muzeul dedicat mamei si care este organizat chiar in locuinta artistei. In imobil, o adevarata bojdeuca, sunt expuse numeroase tablouri cu pictura naiva, aranjate intr-un mod astfel incat sa fie scos in relief modul de viata cotidian al taranului moldovean de acum cateva sute de ani. Construita in anul 1856, casa are un farmec aparte si scoate in relief elemente valoroase si stravechi din traditia si obiceiurile romanesti. La limita rabdarii, ieseanca este decisa sa mearga pana in panzele albe pentru a salva memoria mamei sale.

„Cu toate ca am facut toate demersurile catre autoritatile publice locale, nimeni nu vrea sa ma ajute si sa ma sprijine in demersul meu de a-mi fi respectata proprietatea. Am vecinii care-mi distrug muzeul, vechi de peste un secol si jumatate, si care este dedicat mamei mele, Aurora Nafornita. Nu stiu ce sa mai fac, nu stiu cui sa ma mai adresez in speranta ca se va rezolva ceva… Si ce daca nu sunt membru al Uniunii Artistilor Plastici, atata timp cat creatiile mele sunt apreciate in strainatate si in tara? Eu traiesc modest si nu am banii necesari pentru a ma adresa Ministerului Culturii, dar va pot spune ca vecinii imi distrug proprietatea si nimeni nu ma ajuta”, dezvaluie femeia. Mai mult, cu toate ca a facut reclamatii, inclusiv la Politia Locala sau la primarie, se pare ca totul a fost pierdut in hatisul birocratic. „Am cereri facute si la cei de la sectia de Politie din zona Tatarasi, si la Locala, dar si la domnul primar, insa nimic! Nimeni nu vrea sa ma ajute. Nu se poate asa ceva, este incredibil ceea ce patesc… „, a mai spus Sanda Nafornita.

Comentarii
  • Nu stiu prea multe despre fiica dar de doamna Nafornita mai stiu cate ceva si sant intrigat ca autoritatile locale,dar mai ales cele din cultura,nu ajuta cu nimic eforturile de intretinere a unui eventual obiectiv turistic,daca nu istoric in conditiile in care cheltuie sume anorme cu alte nimicuri.

Adauga un comentariu