Secretele istoriei

Sfarsitul perioadei mameluce

Publicat: 07 ian. 2015
3

Noul regim al mamelucilor burğizi a continuat intrigile si asasinatele celui precedent. Unii sultani au fost tradatori si sangerosi, altii ineficienti sau chiar degenerati, iar majoritatea inculti. Nu numai sultanii, ci intreaga oligarhie era mai mult sau mai putin corupta. Sclavii si comandantii mameluci s-au organizat in diverse factiuni, in functie de garzile din care facusera parte, a lui Barqūq, a lui Farağ, a lui Šayḫ si a lui Barsbāy, si se aflau de obicei in conflict deschis. Fiecare factiune urmarea sa se imbogateasca si sa devina influenta.

Situatia economica si asa fragila a fost agravata de politica egoista a sultanilor. Se interzice importul de condimente din India, precum si cultivarea trestiei de zahar pentru o perioada, tot cu scopul obtinerii profitului. Foametea, devenita aproape cronica, a fost agravata de anii de epidemie si de seceta provocata de nivlul scazut al Nilului. Spre sfarsitul perioadei, o serie de factori internationali contribuie la starea de saracie a tarii.

Vezi si Cum a lansat Ludovic al IX-lea al Frantei a opta cruciada

Aparitia navigatorului portughez Vasco da Gama in 1498 langa capul Bunei Sperante a determinat intensificarea atacurilor navelor europene impotriva corabiilor musulmane precum oprirea aprovizionarii porturilor siriene si egiptene cu condimente din India si Arabia, lucru care a dus la disparitia unuia dintre principalele surse de venit ale tarii. Burğizii au avut probleme nu numai in interior, dar si in relatiile externe. La sfarsitul domniei primului lor sultan apare un nou invadator mongol, Timur, succesor al lui Hūlāgu si al lui Gingis. In afara de Timur, un alt dusman incepuse sa ameninte regatul: otomanii din Anatolia. Din 1400, Timur distruge nordul Siriei apoi Ḥanā, Ḥimṣ si Baalbek.

Vezi si Asasinii si hasisinii de la portile Orientului

Avangarda armatei egiptene condusa de sultanul Farağ este infranta, iar Damascul cucerit (1401). Farağ vine de la Cairo la Damasc ca sa negocieze pacea cu Timur. Moartea lui Timur in 1401, in cursul unei campanii impotriva Chinei, a fost o usurare pentru mameluci. Confruntarea de la Marğ Dābiq dintre armata mameluca condusa de Qānṣawah si armata otomana se incheie cu infrangerea mamelucilor, in mare parte datorita tradarii guvernatorului de Alep care a dezertat impreuna cu truple care ii erau sub comanda dar si a faptului ca armata turca era mai bine dotata cu armament nou si folosea praf de pusca. Astfel Siria intra sub stapanire otomana pentru urmatoarele patru secole. Din Siria, otomanii patrund in Egipt dinspre sud iar sultanatul mameluc este distrus pentru totdeauna.

Adauga un comentariu