Actualitate

Sfârșitul reducerilor false din magazine. Guvernul obligă comercianții să afișeze prețul inițial de la care se face discount

Publicat: 25 mai 2022
grafica reduceri
Au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet

Guvernul a aprobat astăzi, 25 mai, modificarea unei hotărâri din anul 2000, cu privire la modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că actul normativ care a fost aprobat astăzi vine în completarea măsurilor care au fost adoptate deja, pentru ca ministerul să se asigure că toți consumatorii sunt protejați.

„Trebuie să plătim prețul corect pentru produsele cumpărate și să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înșelătoare”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Ce lucruri noi sunt introduse prin proiect

Proiectul introduce un articol nou în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț. Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant.

Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț. De asemenea, sunt introduse opțiuni de reglementare la nivel național în ceea ce privește bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), reducerile de preț continue și bunurile care au fost prezente pe piață mai puțin de 30 de zile.

Măsuri noi și pentru produsele vândute în regim de outlet

Au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet. Pentru acest tip de vânzare, au fost introduse prevederi mai detaliate privind informațiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preț. Actul normativ introduce și o serie de sancțiuni stabilite în funcție de natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării.

„Astfel, în cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț, iar pentru produsele prezente pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț. În plus, dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Comentarii
  • Trebuie afisate preturile din urma cu 6 luni, altfel vor creste pretul inainte cu o luna-doua ca sa aiba de unde scoate ochii ca reduc

Adauga un comentariu