Actualitate

Sfarsitul unui mit: Agentii economici privati sunt mai evazionisti decat cei de stat

Publicat: 28 ian. 2000

•Din totalul controalelor efectuate, a rezultat un procent de aproximativ 70% de cazuri de evaziune fiscala •In mod paradoxal, desi in 1999 s-au efectuat mai multe controale si s-a constatat o cifra aproape dubla de cazuri de evaziune fiscala, incasarile au fost mai mici decat in 1998

Directia Generala a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) Iasi a efectuat anul trecut un numar de 11.467 actiuni de control. In urma acestora s-au constatat nu mai putin de 7.638 de situatii de evaziune fiscala. Comparativ cu anul 1998, situatia de anul trecut se arata a fi extrem de interesanta: desi in 1998 s-au efectuat mai multe controale, respectiv 12.386, numarul cazurilor de evaziune fiscala a fost aproape la jumatate fata de 1999, inregistrandu-se „numai” 4.783 de situatii in care agentii economici s-au sustras de la plata datoriilor catre stat, aferenta activitatii desfasurate.

Cele mai multe controale s-au efectutat, anul trecut, la societatile comerciale cu capital social privat, 5.581, si la persoane fizice sau asociatii familiale, 5.327, rezultand situatii de-a dreptul incredibile: la societatile private, situatia cazurilor de evaziune fiscala, raportata la numarul de controale efectuate, duce la un procent de peste 60%, in cazul persoanelor fizice sau al asociatiilor familiale acest procent fiind chiar mai mare, el depasind 70%.

Facand acelasi raport, intre numarul de controale efectuate si numarul de cazuri de evaziune fiscale constatate, o situatie similara, in care procentul celor care nu-si platesc taxele si impozitele este mai mare de jumatate, se regaseste si in ceea ce priveste societatile comerciale cu capital social mixt. Desi la astfel de agenti economici s-au efectuat mult mai putine controale, doar 46, au fost inregistrate 26 de cazuri de evaziune fiscala. In ceea ce priveste societatile comerciale cu capital majoritar de stat, procentul este si aici aproape de 50%, fiind inregistrate 132 de cazuri de evaziune fiscala in urma efectuarii a 340 de controale, in vreme ce la regiile autonome si la alte tipuri de persoane juridice, din 173 de controale efectuate, la 76 s-au inregistrat cazuri de evaziune fiscala.

In urma acestor controale, s-a stabilit ca statul a fost prejudiciat cu o suma de 327,8 miliarde de lei, prin neplata impozitelor, taxelor, majorarilor la aceste taxe sau a amenzilor, din care au fost incasate numai 41,8 miliarde de lei. Interesant este faptul ca majorarile depasesc cu 76,4 miliarde de lei taxele si impozitele nedeclarate, fiind incasate insa numai 16,2 miliarde de lei provenite din impozite si taxe si 18,3 miliarde de lei din majorari. Statul a incasat anul trecut numai jumatate din totalul amenzilor dictate, respectiv 6,4 miliarde de lei, in vreme ce din confiscari au fost atrase suplimentar la buget numai 834 de milioane de lei, desi totalul depasea cinci miliarde.

Comparativ cu 1998, suma totala incasata suplimentar la buget anul trecut, din sumele nedeclarate de catre agentii economici, a fost mai mica, respectiv 41,8 miliarde de lei in 1999, fata 54,8 miliarde de lei in 1999, desi anul trecut totalul sumelor constatate in urma evaziunii fiscale a crescut, de la 269,9 miliarde in 1998, la 327,8 miliarde in 1999. „Aceasta situatie se datoreaza, in primul rand, accentuarii blocajului financiar. Societatile comerciale au de platit sume importante de bani, pe care nu le pot achita, deoarece, la randul lor, au de primit sume la fel de mari.

Apoi, anul trecut, Guvernul Romaniei a emis o Ordonanta de Urgenta prin care, incepand din aprilie, au fost acordate scutiri la majorarile aferente taxelor si impozitelor datorate, pana la sfarsitul lunii noiembrie 1999″, a explicat aceasta situatie purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat, Silvia Raileanu.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit