Drojdia de casă se face rapid, având nevoie de doar câteva ingrediente, însă amestecul trebuie lăsat la fermentat o perioadă destul de lungă de timp. Aşa că înarmaţi-vă cu răbdare.
Maiaua este un tip de drojdie 100% naturală, care poate fi folosită în creşterea aluaturilor pentru pâine, cozonac sau biscuiţi.
Ziua 1
Într-un borcan de 800 g sau de 2 l, amestecăm 100 g de făină albă, 100 g de făină de secară sau integrală, 1 linguriţă de miere şi 200 g de apă la temperatura camerei. Hidratarea este de 100%. Se pune deasupra o farfurioară, ca să respire, şi se lasă pe masă timp de 12 ore, potrivit pofta-buna.com.
După 12 ore
O să observaţi, după 12 ore, că deasupra sunt niste „bulbuci“ micuţi. Miroase uşor a acru, dar nu neplăcut. Folosim acum încă 100 g de făină albă şi 100 g de apă la temperatura camerei. Amestecăm totul şi lăsăm la fermentat, tot cu farfurioara deasupra, alte 12 ore. Acest procedeu se repetă. După 36 de ore, drojdia ar trebui să fie gata.