Sfatul medicului

Sfatul nutritionistului: Cand este recomandat sa bei apa la masa?

Publicat: 16 ian. 2015
7
Desi parerile specialistilor sunt impartite cand vine vorba de momentul ideal in care sa bei apa, se pare ca bautul apei in timp ce mananci ingreuneaza digestia.
Unii nutritionisti spun ca indicat este sa bei apa cu cel putin 30 de minute inainte de masa sau la cel putin 30 de minute dupa. Explicatia: apa bauta in timpul mesei “dilueaza” aciziii si enzimele din aparatul digestiv, incetinind astfel procesul. Fara o digestie corespunzatoare, se aculumuleaza in organism toxine.
Acelasi lucru se intampla si daca bei alcool, bauturi carbogazoase si sucuri. Ele inhiba productia de saliva si apar balonarea, crampele.
Daca se bea apa cu 30 de minute inainte de masa, organismul este hidratat, stomacul, ficatul si celelalte organe interne sunt pregatite pentru a prelucra mancarea.

Anorexia apare la varste tot mai mici

Abecedarul de nutritie
 

Este important de stiut faptul ca daca bei apa in timpul mesei este mai putin periculos decat nu a bea apa deloc. Daca nu ai baut apa inainte de masa, poti lua un paharel mic de apa, pentru ca mancarea venita pe un fond de deshidratare duce la incetinirea digestiei.
Alti specialisti spun ca nu conteaza cand bei apa. Important este sa o bei, lipsa ei ingreunand digestia si contribuind la aparitia constipatiei. Ei argumenteaza prin faptul ca daca bei apa in timp ce mananci, mancarea se dezintegreaza mai repede si astfel nutrientii sunt absorbiti mai repede in sange.
Importanta este, de asemenea, si temperatura apei. Ea nu trebuie sa fie mai calda sau mai rece decat temperatura preparatului respectiv. In ceea ce priveste cantitatea de apa bauta, aceasta ar trebuie sa fie suficient de mica pentru a nu dilua sucurile gastrice.
Sursa: doctorulzilei.ro
Adauga un comentariu