Culinar

Sfaturi pentru gătit carne de ţară. Cu ce o marinezi

Publicat: 27 iul. 2021
carne de tara facuta la gratar
Carnea de țară este mai ațoasă ca cea din supermarket, dar preparatele făcute cu ea sunt mai aromate

Ai primit de la bunicii de la ţară o găină, numai bună de făcut mâncare? Într-adevăr, îţi va ieşi cu gust mult mai bun decât dacă ai folosi carne din comerţ. Din ea poţi face borş moldovenesc, pârjoale, friptura, mâncărica cu ceapă şi smântâna şi nu numai. Ca să aibă gust bun, iar reţetele să-ţi reuşească, ai nevoie de câteva sfaturi pentru a găti carne de ţară.

Trebuie să ţii cont de multe aspecte atunci când găteşti carne primită de la cineva de la ţară. Este mult mai gustoasă, dar posibil să o laşi la fiert mai mult timp, spre exemplu. Din piept poţi face nişte şniţele, din copanele friptura la cuptor, iar din aripi ceva crocant, cu glazură. Opţiuni ai nenumărate. Înainte de a te apuca de gătit, citeşte şi următoarele sfaturi pentru a şti cum să găteşti corect o carne de ţară.

Sfaturi pentru gătit carne de țară

Învață cum să folosești carnea de țară la gătit, pentru a obține tot ce e mai bun din ea.

1. Cum se spală corect carnea

Unele persoane afirma că nu e bine să speli carnea înainte de gătit. Totuşi, ea intră în contact cu diverse suprafeţe. Clar trebuie clătita înainte de a fi gătită. Spal-o într-un lighean adânc, cu apă rece.

2. Dacă vrei să o faci la cuptor ori la grătar, marineaz-o în prealabil

Va avea un gust şi mai apetisant. Pentru marinare foloseşte: zeama de lămâie, ulei de măsline, oţet, diverse condimente. Marinarea se poate face 2-4 ore. Astfel se face procesul de frăgezire.

3. Foloseşte condimentele potrivite

Dintre mirodenii, ideale sunt: oregano, busuioc, piper, usturoi, boia dulce, boia picantă.

4. Respectă timpul de gătire

Ca să-ţi dai seama când e gata carnea într-adevăr, uită-te la culoare. Scoate din tavă o bucată de carne din taza şi tai-o uşor. Dacă e roz, măreşte uşor timpul de preparare. Friptura de găină e gata în momentul în care este albă la interior, atunci când o feliezi.

Trucuri pentru friptură de găină suculentă

Ţine cont şi de următoarele aspecte:

  • scoate carnea din congelator cu o zi înainte şi las-o la dezgheţat în frigider. Astfel, se va decongela de la sine, iar când o vei băga la cuptor, nu va avea cristale de gheaţă. Din cauza acestora din urmă, carnea nu va ieşi crocantă;
  • înainte de marinare ori de a fi băgată în cuptor, carnea trebuie ştearsă cu un prosop de bucătărie, pentru a înlătura excesul de apă;
  • dacă prăjeşti carnea în tigaie, asigură-te ca uleiul e foarte încins. În caz contrar, carnea va absorbi prea mult ulei;
  • nu mări intensitatea flăcării, în ideea că se va găti mai repede. Dimpotrivă, carnea se va arde pe exterior, dar va rămâne crudă pe interior;
  • ca să se rumenească, cu câteva minute înainte de a o scoate din cuptor, stropeşte friptura cu puţină bere;
  • pentru gust bun şi aromat, stropeşte carnea cu zeamă de lămâie înainte de a o da la cuptor. Acest truc ajută şi atunci când friptura se lipeşte de tavă;
  • pentru aromă şi mai pofticioasă, nu mai felia usturoiul, ci zdrobeşte-l şi unge carnea cu el;
  • carnea de găină se găteşte în vase de sticlă sau ceramică. Evită vasele făcute din aluminiu;
  • odată scoasă carnea din cuptor, las-o deoparte în jur de 15 minute. Astfel, sucul din tavă o întrepătrunde mai bine şi gustul devine şi mai bun.

Indiferent de rețetă (borș, pârjoale, friptură), poți prepara ceva pentru a da de pomană de Moșii de Toamnă. Iar drept desert, merge de minune o porție de clătite umplute cu dulceață de trandafiri.





Adauga un comentariu