Eveniment-Social

Sfaturile specialistului pentru a avea o livadă rodnică. Ce paşi trebuie urmaţi – VIDEO

Publicat: 24 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sfaturile specialistului pentru a avea o livadă rodnică. Ce paşi trebuie urmaţi - VIDEO
Pregătirea livezilor pentru iarnă trebuie neapărat să înceapă imediat după recoltarea fructelor pentru a avea pomi sănătoşi şi o recoltă bogată anul viitor, potrivit prof. univ. dr. Florin Stănică, prorector la USAMV Bucureşti

Pregătirea livezilor pentru iarnă trebuie neapărat să înceapă imediat după recoltarea fructelor pentru a avea pomi sănătoşi şi o recoltă bogată anul viitor, potrivit prof. univ. dr. Florin Stănică, prorector la USAMV Bucureşti.

„În această perioadă gospodarii trebuie să facă foarte multe lucruri de specialitate, deşi mulţi zic că a venit toamna şi trebuie să stea liniştiţi până în primăvară. Nu este adevărat. În perioada asta trebuie să se facă foarte multe lucrări de igienizare a plantaţilor pentru că vom constata că pomii noştri au urme ale unor atacuri ale unor boli, sunt fructe afectate, frunze şi ramuri. Ca măsură este important să eliminăm aceste elemente nedorite şi se face prin nişte tăieri specifice şi eliminarea ramurilor afectate, uscate sau atacate de boli. Bineînţeles, eliminarea fructelor limite de ramuri care sunt afectate. Dacă ele rămân în plantaţie, ciupercile prezente pe aceste porţiuni de plante afectate se vor înmulţi în primăvară, când va creşte temperatura, pe lăstari şi viitoarele fructe. Orice gospodar ca după curăţarea pomilor trebuie să elimine din plantaţie frunzele căzute şi fructele. Trebuie adunate şi greblate”, a spus specialistul citat.

Sursă video: Din lumea satului.

Sfaturi pentru îngrijirea viței de vie, în sezonul rece

Inginerul horticol Vlăduț Cimpoi, de la Staţiunea Didactică Fermă ”Vasile Adamachi” Iaşi a oferit sfaturi utile pasionaţilor de viticultură. Iată cum trebuie tăiată viţa de vie în timpul iernii.

„Tăierea viței de vie în ferestrele iernii. În plantațiile viticole, lucrările horticole nu se opresc nici iarna, lunile cu vreme rece fiind rezervate anumitor intervenții care să asigure o producție bună în anul următor. Inginerul horticol Vlăduț Cimpoi, de la Staţiunea Didactică Fermă „Vasile Adamachi“ Iași, oferă detalii utile pasionaților de viticultură, cu privire la tăierile aplicate viței de vie în timpul sezonului rece.

Ne aflăm în plantația viticolă din cadrul Fermei V. Adamachi. Plantația este formată dintr-o suprafață de 14,5 ha de soiuri pentru vin și 1,5 ha de soiuri pentru struguri de masă. În această perioadă, vița de vie se află în perioada de repaus vegetativ, iar principala lucrare care se desfășoară este tăiatul în uscat. În plantația noastră realizăm trei tipuri de tăieri”, a transmis inginerul horticol Vlăduț Cimpoi.

Adauga un comentariu