Actualitate

Sfintii Constantin si Elena. Ce nu trebuie sa faci in aceasta zi ca sa iti mearga bine tot anul

Publicat: 21 mai 2019
17

Sfintii Constantin si Elena. In ziua de 21 mai crestinii ii celebreaza pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Se spune ca in ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.

In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).

Ce nu este bine sa faci in aceasta zi de sarbatoare

Sfintii Constantin si Elena. In ziua praznicului nu este bine sa divortezi sau sa renunti la o prietenie. Traditia spune ca, in caz contrar, toata viata vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental. Totodata, nu este bine sa dai pasarilor cerului paine, pentru ca risipesti sporul casei, si nu trebuie sa strici cuibul pasarilor care au pui, oricat de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede ca in familie vor fi necazuri tot anul.

Traditii, obiceiuri si superstitii

Sfintii Constantin si Elena. Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este cea mai mare sarbatoare crestina a bisericii ortodoxe din aceasta luna.

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt cunoscuti drept cei care au dat libertate crestinismului. Despre Imparateasa Elena se spune ca a fost prima femeie care si-a eliberat sclavii si a ajutat crestinii persecutati.

In calendarul popular, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Traditia populara ne spune ca in aceasta zi pasarile de padure isi invata puii sa zboare.

Exista, in ziua de Constantin si Elena, si o serie de obiceiuri si superstitii, care fac referire la vara ce urmein si Elena este ziua in care pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului, femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, tamaie si stropesc cu aghiasma, pentru a se apara de forte malefice, taranii aprind un foc mare si stau in jurul lui, prin acest foc obisnuiesc sa treaca si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cat vor sta la stana.

Adauga un comentariu