Religie

Sfintii Constantin si Elena. Ce trebuie sa faca femeile astazi

Publicat: 21 mai 2019
14

Pe 21 mai sunt sarbatoriti Sfintii Constantin si Elena. Bisericile ortodoxe, dar si cele catolice ii sarbatoresc pe cei doi sfinti. Exista mai multe traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare. Afla ce trebuie sa faca femeile astazi pentru a tine la distanta duhurile necurate.

Ce trebuie sa faca femeile de Sfintii Constantin si Elena

In ziua in care sunt sarbatoriti Sfintii Constantin si Elena, credinciosii respecta anumite traditii si obiceiuri. Spre exemplu, femeile dau cu tamaie si stropesc cu aghiasma. Asta pentru a tine la distanta duhurile rele. De asemenea, pentru a scapa de duhurile malefice, sau pentru ca aceastea sa nu se apropie de ei, taranii obisnuisc sa aprinda un foc mare in aceasta zi si sa stea in jurul acestuia. Prin acel foc vor fi trecute si oile. Asta pentru a el feri de duhurile rele cat timp vor sta la stana.

Tot pe 21 mai, ziua in care sunt sarbatoriti Sfintii Constantin si Elena, pastorii decid cine le va fi baci. De asemenea, se hotaraste unde vor fi amplasate stanele. Tot acum se va decide cine va pazi oile in timpul pasunatului.

Podgorenii nu muncesc astazi. Prefera sa nu faca asta deoarece se crede ca astfel strugurii lor vor fi distrusi de grauri. Agricultorii nu lucreaza astazi. Astfel evita pagubele aduse de pasarile cerului asupra recoltelor. In unele regiuni ale tarii, ziua de 21 mai este ultima in care agricultorii mai pot semana ovaz, mei si porumb. Se spune in popor ca ceea ce va fi cultivat dupa aceasta zi, se va usca.

Conform calendarului popular, ziua in care sunt sarbatoriti Sfintii Constantin si Elena este si ziua pasarilor de padure. Ziua mai este cunoscuta si sub denumirea de Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

Cercertatorii sunt de parere ca deciziile luate de imparatul Constantin legate de crestinism se datoreaza in special mamei sale, Elena.

Adauga un comentariu