Eveniment-Social

Sfintii Imparati Constantin si Elena. Milioane de romani isi serbeaza onomastica

Publicat: 20 mai 2019
1

Zi importanta astazi in Biserica Ortodoxa Romana. Crestiniiortodocsi ii cinstesc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, considerati a fi cei care au dat libertate deplina crestinismului.

Sarbatoarea de astazi are o importanta aparte pentru intreaga crestinatate. In urma unei batalii castigate dupa ce i s-a aratat semnul Crucii, Constantin cel Mare da edictul de la Milano, prin care crestinismul devine religie permisa, sfatuindu-i pe romani sa adopte aceasta credinta. Cu toate acestea, Constantin nu a declarat crestinismul ca religie de stat, acest lucru facandu-l mai tarziu, in anul 380, imparatul Teodosie cel Mare.

Nu numai Constantin a fost cel care a permis ca religia crestina sa iasa la suprafata. Elena, mama acestuia, a decis sa plece in acea perioada la Ierusalim, pentru a cauta crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, dar si pentru a descoperi locul in care Iisus a fost ingropat. Minunea s-a produs la 14 septembrie 326, cand Imparateasa Elena a adus Sfanta Cruce in fata credinciosilor din imperiu.

Vezi si: Traditii si obiceiuri de Sfintii Mihail si Gavril. Iata ce nu trebuie sa faci astazi – FOTO

Ziua de astazi este una de o importanta majora si pentru milioane de romani ce isi serbeaza onomastica. Numele celor doi au fost pastrate in timp sau au fost derivate, aparand mai multe variante. Printre acestea se numara derivate precum Constanta, Constantina, Costa, Costel, Costica, Costin sau Ela, Eleonora, Helena, Ileana sau Lenuta.

Ziua este si una plina de traditii populare. Praznicul Sfintilor Împarati corespunde în calendarul popular cu sarbatoarea populara numita Constandinu Puilor sau Constantin Graur, adresata pasarilor de padure. Traditiile practicate în aceasta zi aduc spor si sanatate gospodarilor care le împlinesc. Potrivit datinilor stramosesti, pasarile îsi învata puii sa zboare începând cu aceasta zi si o noua generatie ameninta recoltele. De aceea, traditia interzice gospodarilor sa munceasca la câmp pentru a evita pagubele aduse viitoarelor recolte de pasarile cerului.
 

Adauga un comentariu