Eveniment-Social

Sfintii Imparati Constantin si Elena. Sarbatoare pentru milioane de romani

Publicat: 21 mai 2016
1
• Milioane de romani isi serbeaza in aceasta zi onomastica • Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, cei care au dat libertate tuturor crestinilor prigoniti in primele secole dupa Hristos
Sarbatoare importanta in Biserica Ortodoxa. Astazi, ortodocsii ii sarbatoresc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, cei care au dat libertate tuturor crestinilor. Tot astazi, cateva milioane de romani isi sarbatoresc ziua onomastica. Numele celor doi au fost pastrate in timp sau au fost derivate, aparand mai multe variante. Printre acestea se numara derivate precum Constanta, Constantina, Costa, Costel, Costica, Costin sau Ela, Eleonora, Helena, Ileana sau Lenuta.
Sarbatoarea de astazi are o importanta aparte. Constantin a urcat pe tron in anul 306, intr-o perioada in care multi cezari isi disputau intaietatea. In anul 312, in ajunul bataliei din 28 octombrie, in care s-a confruntat cu imparatul Maxentiu, la Pons Milvius, a vazut pe cer, ziua, deasupra soarelui, o cruce luminoasa pe care scria „in hoc signo vinces” (sub acest semn vei invinge). In noaptea dinaintea luptei, lui Constantin i s-a aratat in vis chiar Iisus Hristos, care i-a cerut sa puna Sfanta Cruce pe steagurile armatei sale, ca semn protector. Si cum a doua zi minunea s-a produs, armata lui Constantin, de doar 20.000 de soldati, a invins mult mai numeroasa ostire inamica. Imparatul a marturisit ca semnele care i s-au aratat l-au facut sa treaca de partea crestinilor. Istoria mai arata ca la scurt timp dupa batalie, in ianuarie 313, Constantin cel Mare da Edictul de la Milano, prin care crestinismul devine religie permisa, sfatuindu-i pe romani sa adopte aceasta credinta. Cu toate acestea, Constantin nu a declarat crestinismul ca religie de stat, acest lucru facandu-l mai tarziu, in anul 380, imparatul Teodosie cel Mare. Nu numai Constantin a fost cel care a permis ca religia crestina sa iasa la suprafata. Elena, mama acestuia, a decis sa plece in acea perioada la Ierusalim, pentru a cauta crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, dar si pentru a descoperi locul in care Iisus a fost ingropat. Minunea s-a produs la 14 septembrie 326, cand imparateasa Elena a adus Sfanta Cruce in fata credinciosilor din imperiu. 
Comentarii
Adauga un comentariu