News Flash:

Sfintii prieteni si casnici ai lui Dumnezeu

5 Decembrie 2005
828 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfintii sunt oameni care inca in viata lor pamanteasca au bineplacut lui Dumnezeu, iar dupa moarte au fost invredniciti de o parte din fericirea vesnica, pe care in mod deplin o vor primi numai dupa obseasca judecata. Pentru viata lor virtuoasa, pentru suferintele indurate, pentru credinta in Domnul Hristos, in Sfanta Scriptura ei sunt numiti "prieteni ai lui Dumnezeu" (Ioan 15,14); "casnici ai lui Dumnezeu" (Efeseni 2,19); "judecatori ai lumii" (Matei 19,28; I Corinteni 6,2).
Pentru aleasa lor vrednicie in viata pamanteasca, sfintii au fost inzestrati de Dumnezeu de felurite daruri, fapt pentru care oamenii le-au dat o cinstire deosebita. Astfel, cand Sfantul Petru a intrat in casa sutasului Corneliu, acesta a cazut la picioarele lui si s-a inchinat (Fapte 10, 25); temnicerul din Filipi s-a prosternat in fata Sfantului Pavel si a lui Sila (Fapte 16,29).
Dupa moartea lor trupeasca, ajungand in ceruri, sfintii stau in jurul tronului ceresc si aduc lauda lui Dumnezeu fiind asemenea ingerilor. Ei, prin deplinatatea harului cunosc trebuintele celor de pe pamant (Luca 16,29-31). Sfintii se roaga la Dumnezeu pentru cei credinciosi, mijlocind pentru mantuirea acestora (Iacov 5,16; Psalmul 31). De aceea, avem obligatia sacra sa cinstim pe toti sfintii si sa nu-i defaimam... ca Ingerii, in ceruri, vad fata lui Dumnezeu". (Matei 18,10).
Ca un luceafar stralucitor si asemenea soarelui, este Sfanta Fecioara Maria, mai presus de toti sfintii, pentru ca a nascut pe Dumnezeu, din acest motiv Biserica numindu-o "Imparateasa" si "Doamna", fiind "mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara asemanare decat serafimii".
Despre cinstirea cuvenita Sfintei Fecioare Maria ne vorbeste Sfanta Scriptura, prin glasul arhanghelului Gavriil, care s-a inchinat Sfintei Fecioare Maria si i-a zis "Bucura-te ceea ce esti plina de har" (Luca 1,28-29).
In cinstea Preasfintei Fecioare Maria, Sfanta Biserica a randuit mai multe rugaciuni, cantari si sarbatori. De aceia si noi, cu multa evlavie sa o supracinstim pe Sfanta Fecioara Maria, sa o chemam in ajutorul nostru si sa strigam vesnic catre Ea:
Prea Santa Nascatoare
A Domnul Hristos,
Cu multa bucurie
Noi te slavim frumos
Tu esti o raza dulce
Esti un margaritar,
Tu esti o floare scumpa,
Tu esti un mare dar.

Sfantul Ierarh Nicolae

Intre cele mai de seama sarbatori inchinate sfintilor de catre Sfanta Biserica se numara si cea inchinata Sfantului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei.
Sfantul Nicolae s-a nascut in anul 270 in orasul Patar din Lichia, Asia Mica. Parintii sai, Teofan si Nona, oameni tematori de Dumnezeu, au crescut pe fiul lor in duhul invataturii si evlaviei crestine. De aceea, de mic a dus o viata aleasa si bineplacuta lui Dumnezeu. Dupa moartea parintilor, mostenindu-le averea, Sfantul Nicolae a inceput sa faca fapte de milostenie, ajutand numerosi oameni saraci, orfani si vaduve.
Datorita credintei sale inflacarate, a intelepciunii si a vietii curate, Sfantul Nicolae a ajuns ierarh al Bisericii lui Hristos si Mitropolit al Mirei Lichiei. Viata lui era plina de milostenii, de post si rugaciuni, de smerenie si blandete, incat stralucea ca un stalp de foc in mijlocul poporului si era mare facator de minuni.
In anul 285 imparatii Dioclitian si Maximilian au inceput o grea persecutie impotriva crestinilor, dar in anul 313 Sfantul Constantin cel Mare dand libertate crestinilor, a fost eliberat din inchisoare si Sfantul Nicolae.
Blandul si bunul ierarh Nicolae a murit intr-o zi de 6 decembrie, probabil in anul 340. Cinstitele, sfintele sale moaste au fost invrednicite de darul facerii de minuni. De aceea, sa urmam si noi pilda luminoasa a vietii lui, impodobindu-ne cu fapte bune si cu virtutile crestine si sa cerem mereu ajutorul Sfantului Nicolae, zicand: "Sfinte Ierarh Nicolae, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi". Amin.

Preot Florea Petrica,
Parohia Costesti, Iasi
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014640 (s)