News Flash:

Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan

30 Ianuarie 2008
3705 Vizualizari | 1 Comentarii
Sfintii Trei Ierarhi Vasile Grigorie si Ioan
• Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur sunt reprezentantii cei mai de seama ai perioadei patristice si care, prin operele lor atat cele scrise cat si cele faptice, au repus pe fagasul adevarat credinta, devenind modele de urmat

Cei trei protectori ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume, asa cum au fost declarati in anul 1936 ierarhii si Sfintii Parinti Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur, sunt sarbatoriti astazi de catre crestini. Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur sunt reprezentantii cei mai de seama ao perioadei patristice si care, prin operele lor atat cele scrise cat si cele faptice, au repus pe fagasul adevarat credinta, devenind modele de urmat. Sfantul Vasile cel Mare a ramas in izvoarele istorice ca un sfant plin de milostivitate, un ascet cumpatat in vorbe si un teoretician desavarsit, ca si practicant, al ceea ce presupune milostenia. Atunci cand a publicat tratatul "Contra lui Eunomiu", Sfantul Vasile a adus fara mare greutate argumentele cele mai clare si logice prin care a aratat ca Dumnezeu poate fi descoperit, pe cale rationala, prin opera sa si nu direct in infinitatea sa.

Totodata, Sfantul rezolva si alte probleme de ordin teologic care framantau pe oameni, si anume relatia intre Sfanta Treime si Duhul Sfant, aratand cum intre aceste doua entitati nu poate exista decat o relatie de egalitate, desigur nu in sens matematic, ci metafizic. Sfantul nu a stat deoparte nici de problemele sociale, implicandu-se de la inceput pentru rezolvarea departarii de la egalitatile dintre oameni. Sfantul Grigorie de Nazians este intaiul dintre Parintii bisericesti care utilizeaza termenul de teologie, de aici fiind cunoscut si cu numele de Teologul. Sfantul Grigorie de Nazians, Cuvantatorul de Dumnezeu, este, ca si ceilalti doi sfinti, unul care avea o pregatire foarte buna. In lucrarile sale de teologie, Sfantul Grigore a fost preocupat indeosebi de aflarea adevarului. In acest sens, Sf. Grigore arata despre anumite etape care conduc la gasirea adevarului divin, formate din cunoasterea Vechiului Testament, Noului Testament si a Bisericii. Sfantul nazuia la acea contopire cu Dumnezeu, cu adevarul absolut, urmand calea experientei personale a adevarului. Sfantul Ioan Gura de Aur, de asemenea un erudit, a vorbit in operele sale foarte mult despre insemnatatea tainei preotiei care presupune o responsabilitate enorma deoarece de ea depind traiectoriile a mii si mii de credinciosi. Datorita scrierilor Sf. Ioan Gura de Aur, in acele vremuri preotia constituia una din cele mai grele misiuni. Totodata, acestui sfant i se datoreaza formarea unei unitati puternice a bisericii pornind de la ceremonialul slujbelor, credinta sfantului fiind ca biserica nu putea sa fie decat una.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sfanta treime teologul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

dodo  | #28842
Doamne Ajuta!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013944 (s)