Info Turism

Sfintire Catedrala Mantuirii Neamului. Cum arata Catedrala Mantuirii Neamului cu cateva zile inainte de sfintire

Publicat: 22 nov. 2018

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI Catedrala Nationala, unul dintre marile proiecte ale Romaniei, va fi sfintita peste cateva zile in contextul celebrarii a 100 ani de la Marea Unire din 1918.

Pentru a intelege mai bine importanta lacasului de cult dedicat eroilor neamului, care reprezinta un deziderat al romanilor inca de acum 130 ani, va prezentam cateva aspecte sintetice, scrie basilica.ro.

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI Cand a aparut ideea si cine a initiat proiectul?

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI Ideea ridicarii unei Catedrale reprezentative pentru spatiul romanesc a aparut imediat dupa dobandirea independentei de stat in urma razboiului din 1877-1878, atunci cand s-a constatat ca nicio biserica din Bucuresti nu era suficient de incapatoare pentru a gazdui pe toti cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne.

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI Dupa proclamarea Romaniei ca Regat, Regele Carol I inainteaza Camerei Legislative un proiect de lege privitor la construirea unei Catedrale in Capitala.

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI Legea a fost votata in 20 mai 1882 in Senat, fiind considerata ziua de start a proiectului.

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI Astfel, s-a nascut Legea nr. 1750 promulgata de Regele Carol I la 5 iunie 1884 si publicata in Monitorul Oficial nr. 49 din 6 (18 iunie) 1884, in care se mentiona necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe in Bucuresti.

Localizarea initiala si contributia Patriarhilor Romaniei

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI Cu toate ca Regele Carol I a promulgat primul proiect de lege destinat construirii Catedralei, lucrarile s-au tergiversat, iar imediat dupa Marea Unire Mitropolitul Primat Miron Cristea, devenit Patriarh in 1925, a mers in audienta la Regele Ferdinand pentru a-l ruga sa sprijine proiectul.

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI La sfarsitul anului 2010 au inceput lucrarile de constructie a Catedralei Mantuirii Neamului.

Stadiul constructiei si costurile pana in prezent

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI Catedrala Nationala este construita in proportie de 95%, stadiul „la rosu”, urmand ca in viitorul apropiat sa fie finalizate cupolele si turla Pantocrator.

Ce hramuri va avea?

SFINTIRE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI Catedrala Nationala va avea hramul principal Inaltarea Domnului, zi in care sunt pomeniti eroii romani din toate timpurile, intrucat avem responsabilitatea de a omagia eroii neamului.

Al doilea ocrotitor este Sfantul Apostol Andrei, ca urmare a evlaviei pe care o au credinciosii fata de increstinatorul poporului nostru si ocrotitorul romanilor de pretutindeni.

Adauga un comentariu