National

Sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului, pregatita in detaliu. Peste 17 mii de oameni sunt asteptati la slujba

Publicat: 20 nov. 2018
1

Slujba de sfintire a Catedralei Mantuirii Neamului e planificata pana in ultimul detaliu. Reprezentantii Patriarhiei au definitivat programul. Iar invitatii vor avea locuri bine stabilite. Doar 2.500 dintre ei vor asista, in interior, la slujba oficiata de doi patriarhi. Restul, o vor urmari de afara, pe ecrane uriase.

Catedrala Mantuirii Neamului arata spectaculos. In interior, altarul e aproape gata. E un mozaic italienesc impresionant, lucrat cu atentie pana in ultimul detaliu. Ca la orice slujba de sfintire, va fi singura data cand atat femeile, cat si barbatii vor putea sa treaca prin el.

Altarul Catedralei Neamului merita vazut pentru ca este o realizare arhitectonica, inginereasca si artistica de exceptie, a explicat Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Pentru peretii salasului de cult, lucrarile mai dureaza inca trei ani, cel putin. 

Vezi si: Mai multi bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului! Suma uriasa care va mai fi alocata

Ceea ce a fost mai greu a trecut, pana acum s-au cheltuit 105 milioane de euro, in niciun caz nu se mai pune problema cheltuirii unor sume foarte, foarte mari. S-a speculat ca acoperisul Catedralei va fi dintr-un material aurit, este o enromitate, va fi realizat dintr-o tabla speciala care are o culoare aramie, aurie, detaliaza Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Intre timp, s-a definitivat si programul zilei de duminica. Peste 17 mii de oameni sunt asteptati la slujba. 

Se lucreaza la foc continuu in aceste zile pentru ca enoriasii care vor sta afara, vor fi pozitionati pe aceste placi de beton si vor putea sa urmaresca slujba de pe ecranele care vor fi montate in fata Catedralei.

Enoriasii vor fi adusi, din parohiile din toata tara, cu autocarele, care raman parcate pe Bulevardul Izvor. Cei mai multi vor urmari slujba in curtea Catedralei. Doar 2500 de oameni vor putea intra in interior, pe baza unei invitatii, si vor fi reprezentanti ai celor mai importante institutii din Romania.

Programul liturgic va incepe inca de la ora 8, iar slujba de sfintire de la ora 9. Ambele vor fi oficiate de Patriarhul Daniel si de Bartolomeu Intai, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Acesta va ajunge la Bucuresti inca de vineri seara.

Iar o delegatie din Grecia va aduce Cinstita Mana a Sfantului Andrei – ocrotitorul Romaniei. Pentru slujba de sfintire a Catedralei Mantuirii Neamului vor fi aduse la Bucuresti si moastele Sfintei Ecaterina.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au facut si o lista de recomandari pentru enoriasi. Din motive de securitate, acestia nu trebuie sa nu vina cu bagaje voluminoase la slujba sau cu obiecte ascutie si trebuie sa aiba un comportament adecvat momentului. Ei ar trebui sa ajunga la Catedrala cu 30 de minute inainte de inceperea slujbei de sfintire. 

Comentarii
Adauga un comentariu