Arheologie

„Sfinxul de la Toplet”, minunea naturii cazuta in uitare – FOTO

Publicat: 21 aug. 2013
Sfinxul de la Toplet” sau „Sfinxul Banatean”  este o rezervatie naturala ce se afla  in sud-estul judetului Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Toplet, in partea nordica a satului Barza.
Punctul de plecare catre sfinx este statiunea Baile Herculane. De la gara din Herculane se merge catre sud, pe drumul european E70, spre Orsova. Se trece peste cel de-al doilea pod de beton peste raul Cerna, si se continua drumul pe jos vreo 2-3 km, intai peste un camp si apoi pe un drum printre gradinile oamenilor. Rezervatia este amplasata pe autohtonul danubian, in depozite de varsta Teronian-Senoniana (tu-sse), care au un pronuntat caracter de flis. Acestea stau peste depozitele ciclului jurasic-cretacic, inferior, respectiv peste depozitele marno-calcaroase .Wildflyschul din Valea Cernei este constituit din argile negre, microconglomerate, gresii, micaeae, in placi gresii silicioase. Factorii externi (apa, vant) cu determinat o eroziune selectiva, legata si de duritatea materialului, rezultand martori de eroziune cu forme mai mult sau mai putin sugestiv cum este Sfinxul Banatean.

„Sfinxul Banatean” este  o rezervatie naturala de tip geomorfologic care se afla in sud-estul judetului Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Toplet, in partea nordica a satului Barza. Sfinxul de la Toplet ca si cel din Muntii Bucegi este un megalit situat pe Valea Cernei. Rezervatia naturala cu o suprafata de 0,50 ha, reprezinta o zona cu roca sedimentara (gresie), pereti de stanca si grohotisuri si suprafete acoperite de vegetatie din specii rare, printre care liliacul salbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumanarica (din specia Verbascum phlomoides), scrie adevarul.ro.
Stanca are o inaltime de 16 m si o latime de 8 m, putind fi usor observata de la distanta inaintea aparitiei vegetatiei inalte. S-a format prin eroziune eoliana (datorata vantului si ploilor), de-a lungul unei perioade indelungate de timp. „Sfinxul” este numit asa din cauza asemanarii sale cu un cap uman impunator, misterios, degajand o forta si autoritate greu de obtinut chiar de catre un sculptor talentat. Spatiul liber din jurul acestui simulacru, te duce cu gandul la un amplasament anume ales. Stanca pare sa vegheze ca un adevarat “Pazitor al pragurilor”. 
 
Privit dintr-un anumit unghi, constatam ca avem de-a face cu o reprezentare antropomorfa. Despre aceasta misterioasa aparitie, nu exista prea multe informatii, considerat fiind o „constructie” a naturii. Exista insa si voci care afirma ca ar fi mult mai sigur o creatie umana. Unii specialist sunt de parere ca Sfinxul reprezinta figura dacica a unui cap de om, cu un coif dacic orientat cu fata spre vest. Nici pana in momentul de fata nu se stie cum a fost posibila o sculptura a naturii atat de perfecta, originea stancii dand nastere multor legende si speculatii. Turistii care doresc sa viziteze mai de aproape acest obiectiv trebuie sa stie ca in zona sunt vipere cu corn a caror muscatura este mortala. Din pacate in zona nu exista indicatoare sau panouri turistice de informare ori trasee amenajate.


loading...

Adauga un comentariu