Remedii naturiste

Shiitake, ciuperca medicinala care poate invinge cancerul

Publicat: 01 nov. 2011
7

Cultivata si consumata curent in multe tari asiatice, Shiitake este considerata o delicatesa si un pilon de baza in gastronomia chineza si japoneza. Este de asemenea indiscutabila calitatea ei de ciuperca terapeutica.

Desi originara din China, ciuperca Lentinula edodes este cunoscuta mai ales sub denumirea japoneza de Shiitake, ceea ce inseamna „ciuperca de shii”, shii fiind un arbore asiatic din neamul fagului. Ciuperca Shiitake are culoare maro, este carnoasa si are un diametru intre 5 si 25 centimetri.

Reprezinta o sursa excelenta de seleniu si o foarte buna sursa de fier. Contine de asemenea acizi grasi, proteine, vitamine si fibre. Principalii compusi bioactivi care dau valoare farmacologica aparte ciupercii Shiitake sunt: lentinianul, eritadeninul si ergotonina. 

Lentinianul este un conglomerat de compusi specifici responsabili pentru cresterea imunitatii organismului. Se pare ca Shiitake activeaza nu mai putin de 6 tipuri de celule imunostimulatoare, capabile sa infranga orice boala infectioasa sau tumorala.
Eritadeninul poate reduce colesterolul cu 25% intr-o saptamana, iar efectul a fost mai pronuntat la subiectii care au consumat alimente bogate in grasimi. Cercetatorii japonezi au descoperit ca Shiitake accelereaza acumularea colesterolului rau in ficat, unde apoi este transformat in colesterol bun.

Ergotionina este un puternic antioxidant si a fost descoperit in ciupercile Shiitake si Maitake in 2005. Concentratia de ergotionina din Shiitake este de 4 ori mai mare decat in germenii de grau.

Actiune preventive si terapeutica

Ciuperca Shiitake are o capacitate extraordinara de a lupta contra unor virusi foarte rezistenti cum sunt HIV, SIDA sau virusul hepatic B. Acest efect se datoreaza faptului ca ciuperca stimuleaza productia de interferon. De asemenea, compusii bioactivi din ciperca Shiitake au efecte antimicrobiene deosebite in infectiile cauzate de Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococus fecalis si Candida albicans.

Ciuperca Shiitake este recomandata in terapia urmatoarelor boli: ateroscleroza si colesterol ridicat, tensiune marita, tumori ale tractului digestiv, ale ficatului si duodenului, cancer pulmonar, ovarian si leucemie, combaterea efectelor secundare in chimioterapie, reumatism, bronsita, infectii, boli autoimune, sindromul oboselii cronice, hepatita B.

In China, Japonia si SUA aceasta ciuperca (sub forma de extract) este utilizata intensiv, cu mare succes, ca medicament in terapia cancerului. Este subliniata de asemenea importanta deosebita a administrarii ciupercii Shiitake cu scop preventiv, mai ales la persoanele cu risc crescut de contactare a tumorilor. 

Adauga un comentariu