International

Shinzo Abe, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei, a demisionat

Publicat: 28 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Shinzo Abe cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei a demisionat
Shinzo Abe, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei, a demisionat

Shinzo Abe, cel mai longeviv prim-ministru japonez din istorie, a demisionat, invocând motive de sănătate.

„Chiar dacă mai era un an din mandatul meu și sunt provocări care trebuie îndeplinite, am decis să demisionez din funcția de prim-ministru”, a spus Abe la o conferință de presă de la Tokyo, astăzi, adăugând că ar dori să-și ceară scuze pentru oamenii din Japonia pentru că nu au putut să-și îndeplinească îndatoririle în timpul pandemiei coronavirusului.

Shinzo Abe, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei, a demisionat

Shinzo Abe suferă de colită, o boală inflamatorie intestinală care nu poate fi vindecată, care a fost, de asemenea, un factor în demisia sa bruscă din funcția de prim ministru în 2007. Luni dimineață, Abe a vizitat Spitalul Universitar Keio din Tokyo pentru a fi a doua sa vizită la spital într-o săptămână.

„De aproape opt ani mi-am controlat boala cronică. Totuși, anul acesta în iunie am făcut un control regulat și a existat un semn al bolii. Am luat o hotărâre potrivit căreia nu ar trebui să-mi continui postul de premier. Trebuie să lupt împotriva bolii și trebuie să mă tratez”, a spus Shinzo Abe.

Piețele au reacționat negativ la anunțul lui Shinzo Abe

Indicele de referință japonez Nikkei s-a închis vineri cu 1,4%, după ce prim ministrul a dat vestea demisiei. Inițial a înregistrat o scădere cu mai mult de 2% înainte de a reduce din pierderi. Yenul japonez a crescut cu 0,3% față de dolarul american.

În urma demisiei sale din 2007, Abe a fost reales în 2012. De atunci a fost o forță dominantă în politica japoneză, câștigând un al treilea mandat în 2017 și un al patrulea în 2019, în ciuda multiplelor scandaluri.

Darotiă lui Abe, Partidul Democrat Liberal a înregistrat, de asemenea, un succes major, beneficiind de problemele partidului rival care s-a divizat în două în 2017. Abe lasă PLD la controlul ambelor camere ale parlamentului, cu o majoritate mare în Camera Reprezentanților.

Japonia nu are un sistem prezidențial, în schimb premeirul este ales de parlamentari, așa că următorul lider al PLD, oricine ar fi, ar trebui să aibă o cale ușoară spre a deveni prim-ministru. Abe a spus că va rămâne în funcție până când este ales un succesor.

Populație îmbătrânită

Sinzo Abe a lansat recent un mare experiment cunoscut popular sub numele de „Abenomics”, care a inclus trei așa-numite ținte – stimul monetar masiv, cheltuieli guvernamentale sporite și reforme structurale – pentru redresarea economiei țării și stimularea încrederii consumatorilor și investitorilor.

„Japonia nu mai este Japonia trecutului. Am reușit să ne rupem complet de tercut”, a spus Abe în ianuarie 2020.

Însă orice succes al Abenomics a fost în mare măsură să evite declinul continuu decât să impulsioneze un boom major, iar a treia cea mai mare economie a lumii a rămas vulnerabilă de-a lungul timpului. Japonia a înregistrat o recesiune pe măsură ce coronavirusul a lovit anul acesta.

Un factor major care l-a pus în pericol pe Abe în timpul funcției sale a fost populația care îmbătrânește rapid din țară.

Mai mult de o treime din populația japoneză are peste 65 de ani, iar țara a marcat o nouă rată de natalitate scăzută în 2019. Declinul demografic al țării înseamnă că este o scădere a mâinii de lucru și trebuie sprijinită o populație tot mai în vârstă care are nevoie de asistență medicală și pensii.

În ciuda acestui fapt, Japonia a evitat în mare măsură să relaxeze controlul strâns al țării asupra imigrației, ceea ce ar fi putut stimula forța de muncă.

Adauga un comentariu