Secretele istoriei

Shogunii Tokugawa

Publicat: 13 iul. 2014
3
Tokugawa Ieyasu, un geniu militar, a inceput ca un daimyo oarecare, insa in 1603 a devenit sogun. Ei si succesorii sai au formulat reguli economice si politice care au asigurat pacea mai bine de doua secole. In 1868, din cauza presiunilor din interiorul si din afara tarii, ultimul dintre sogunii Tokugawa a fost fortat sa renunte la rangul sau, imparatul preluand puterea. Astfel s-au incheiat 700 de ani de stapanire a sogunilor si a samurailor.

Vezi si Shogunii Kamakura 

Dupa reunificarea tarii sub dominatia shogunilor din casa Tokugawa, la inceputul secolului al XVII-lea, shogunii au aplicat o politica de izolare a Japoniei pentru a impiedica patrunderea influentei economice si politice a Europei. Shogunii Tokugawa isi muta capitala la Edo (azi Tokyo) care, dintr-un mic sat de pescari, devine centrul politic al tarii. In timpul domniei primilor shoguni Tokugawa – Ieyasu (1603-1605), Hidetada (1605-1623) si Iemitsu (1623-1652) – atat strainii cat si japonezii convertiti la crestinism au fost persecutati cu multa asprime, pana in anul 1640 fiind expulzati toti europenii din Japonia. Faptul a dus la declansarea unor miscari de revolta intre anii 1637 si 1638. Perioada Edo a fost epoca in care s-au creat institutiile politice, economice si sociale, intr-un mediu cultural specific, care au influentat (si chiar au determinat) evolutia societatii japoneze pana in zilele noastre.

Vezi si Arta japoneza a ceaiului – SADO 

Ultimul shogun, Tokugawa Yoshinobu (1867-1867), dupa abdicare, nu si-a facut seppuku, asa cum ar fi cerut traditia, ci a trait un timp in obscuritate, iar mai apoi a fost primit la curtea imperiala.
Adauga un comentariu