Actualitate

Si-au construit vile de lux, dar niciodata nu se asteptau la asa ceva! Iesenii care s-au mutat in aceste case noi au ramas masca, dupa ce li s-a cerut sa faca asta

Publicat: 11 aug. 2019
1

@ Iesenii care isi construiesc locuinte noi in Zona Metropolitana Iasi intampina dificultati tot mai mari din cauza operatorilor de utilitati @ Cei care doresc sa isi racordeze imobilele la retea sunt blocati pur si simplu de conditiile impuse de companiile care activeaza in zonele respective, iar majoritatea solicitarilor de racordare sunt refuzate de operatori @ Pentru a se putea conecta la reteaua de gaz, iesenilor li se solicita sa faca investitii din buzunarul propriu in ideea ca acestia isi vor putea amortiza cheltuielile in viitorul apropiat de la vecini, lucru foarte putin probabil @ Desi pe devizele de lucrari sunt trecute anumite sume, iesenilor li se solicita in realitate sume chiar si de trei ori mai mari pentru a putea beneficia de gaze naturale

Solicitarile de racordare la reteaua de utilitati a cladirilor noi din Zona Metropolitana Iasi sunt refuzate pe banda rulanta, iar tot mai multi ieseni sunt plimbati pe drumuri pentru a-si putea racorda noile locuinte la retea. Cele mai multe probleme se intampla in cazul celor care doresc sa se racordeze la reteaua de gaze naturale, acolo unde trebuie sa scoata din buzunare sume importante de bani.

Vezi si: Schimbari radicale in Zona Metropolitana Iasi! Oamenii au ales sa faca aceste modificari la care nu se astepta nimeni

Majoritatea solicitarilor primesc acelasi raspuns prin care iesenii sunt informati ca investitia nu este justificata din partea operatorului, iar daca se doreste conectarea, investitia trebuie facuta de persoana solicitanta. Ca exemplu, solicitarea unui iesean care si-a construit o casa in zona Miroslava a fost refuzata de Gazmir, reprezentantii operatorului precizand ca investitia nu se justifica si trebuie facuta de solicitant.

"Urmare a cererii de racordare pentru imobilul situat la adresa din loc Miroslava, jud. Iasi, SC Gazmir Iasi a efectuat studiul tehnico-economic pentru evaluarea conditiilor privind asigurarea accesului la sistemul de distributie, conform prevederilor Ordinului ANRE 104/09.07.2015, pentru aprobarea Procedurii privind elaborarea studiului tehnico-economic in vederea realizarii obiectivelor din sectorul gazelor naturale. Solutia de alimentare presupune realizarea extinderii conductei de distributie. Pentru extinderea conductei este necesar PE 100 SDR11, de diametru 63×5.8mm L – 16 ml. Valoarea estimata a investitiei este de 3.900 lei, TVA inclus. Conform acestui studiu tehnico-economic, va informam ca investitia nu este economic justificata pentru compania noastra. Realizarea conductei poate fi facuta prin incheierea prealabila a unui contract de confinantare cu societatea Gazmir Iasi SRL. Solicitantul are dreptul sa recupereze contravaloarea sumei investite, din momentul punerii in functiune a obiectivului/conductei, de la urmatorii utilizatori racordati la obiectivele/sistemele finantate de acesta", se arata in raspunsul trimis de Gazmir Iasi SRL (vezi facsimil).

Vezi si: O veste soc pentru oamenii care locuiesc in zona metropolitana a Iasului! De luna viitoare vor plati facturi uriase. Iata explicatia

In realitate, se cer de trei ori mai multi bani decat in acte

Chiar si in aceste conditii de cheltuieli suplimentare, solicitantul a fost de acord sa semneze un contract cu Gazmir SRL pentru a-si putea racorda casa la reteaua de distributie a gazelor naturale.

"Eu si sotul meu ne-am facut o casa la Miroslava si in luna iulie am ajuns la momentul in care am vrut sa racordam casa la reteaua de gaz. Am fost la firma Gazmir, care are monopol pe aceasta zona, sa facem o lucrare de conectare si ni s-a cerut sa facem o cerere de racordare la sistemul de distributie a gazelor naturale pentru care am platit 83 de lei. Ni s-a eliberat un deviz de lucrari unde era estimata investitia la 3.900 lei, iar cei de la Gazmir au spus ca pentru ei nu se justifica investitia si trebuie sa o facem noi", a explicat ieseanca Catalina C.

Marea problema a fost ca, dupa ce au discutat fata in fata cu reprezentantii companiei, suma solicitata s-a triplat pur si simplu, asta desi pe devizul de lucrari au fost trecute cifrele si datele exacte ale investitiei necesare. "In cele din urma am fost de acord cu asta, dar cand am fost la birou la Gazmir sa incepem treaba, ei au spus ca totul costa 9.700 lei, aproape de trei ori mai mult decat au scris pe deviz. Una scria in acte, alta au spus la birou. La apa si la curent nu au fost deloc probleme, inclusiv cu montarea unui stalp ne-a costat circa 3.500 de lei, insa la gaz ni se cer foarte multi bani. Am ramas perplex sa ne ceara o suma asa de mare pentru o lucrare atat de marunta", a mai explicat iesanca Catalina C.

Vezi si: Acesti ieseni s-au mutat in vile de lux si au ajuns sa plateasca printre cele mai mari facturi din Romania! Cum a fost posibil asa ceva?

Inspectia Teritoriala Iasi a Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei a aplicat companiilor din Iasi, pe parcursul ultimului an, 16 sanctiuni contraventionale în valoare de 35.000 lei. Institutia a efectuat controale la un numar de 59 operatori economici (autorizati, atestati, eficienta energetica etc). Printre neregulile constatate sunt încalcari ale Legii energiei electrice si gazelor naturale nr. 123/2012, încalcari ale reglementarilor tehnice emise de ANRE, încalcari ale ordinelor si deciziilor emise de ANRE, încalcari ale conditiilor generale de valabilitate ale autorizatiilor, atestatelor, licentelor emise de ANRE.

Comentarii
  • Asa procedeaza cu toti cei care-si construiesc case si vor gaz…te obliga sa le dai banii ceruti, altfel nu te racordeaza. Niste nesimtiti, care beneficiaza de sprijin de mai sus.

    • Pai cum sa nu, au luat monopol, as au făcut, cu acordul primarului și celor de la Eon. Case făcute pe numele neamurilor, pe numele muncitorilor. Toți din primărie ii știu de EVAZIONIȘTI DIN MIROSLAVA!!! Chiar și cel din ANAF, dar nimeni nu face nimica. Miroslava și spui EVAZIUNE!!! spălare de bani

Adauga un comentariu