Eveniment-Social

Si baietii se pot infesta cu HPV! Iata cum se transmite acest virus de la femeie la barbat! Au fost deja inregistrate cazuri

Publicat: 11 iul. 2019
1

Pentru vaccinarea HPV, se asteapta ca Ministerul Sanatatii sa finalizeze procedurile de achizitie, dupa care se va stabili necesarul de vaccinuri HPV pentru judetul Iasi, pe baza solicitarilor parintilor de la medicii de familie. Vor fi vaccinate tinerele intre 11 si 14 ani, dar nu se stie cu exactitate cand se va demara campania. Asta se va stabili in functie de finalizarea achizitiei.

Un vartej de informatii circula in aceasta perioada pe internet, conform carora HPV-ul nu contamineaza doar femeile, ci si barbatii. Au fost inregistrate cazuri ale unor barbati care au ajuns sa aiba cancer in gat dupa ce au facut sex oral unor femei infestate cu HPV. Reprezentantii Directiei Publice de Sanatate Iasi afirma ca se asteapta raspuns de la Ministerul Sanatatii privind si vaccinurile pentru baieti. Acestia mai adauga faptul ca nu au fost inregistrate cazuri de acest gen in Iasi, de aceea nu reprezinta o prioritate in acest moment. Potrivit statisticilor, România este pe locul unu în Europa la numarul deceselor cauzate de cancerul de col uterin. De aici si interesul autoritatilor in a oferi sansa pacientelor de a se vaccina. Human Papilloma Virus – HPV Virusul Papilloma Uman este un virus cu numeroase tulpini, iar specialistii au descoperit pana acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele avand un potential oncogen deosebit de mare si anume tipurile 16 si 18. Nedescoperit sau netratat corespunzator, HPV este un pas urias spre cancerul de col uterin.

Vezi si: Cum iti dai seama ca te-ai infectat cu virusul HPV

Vaccinarea consta in trei doze care sunt injectate in brat intr-o perioada de sase luni. Vaccinul se administreaza numai pe baza unei prescriptii medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialisti ginecologi, infectionisti sau pediatri. HPV este cea mai întâlnita dintre afectiunile cu transmitere sexuala. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implica atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar si atunci când leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu stiu ca sunt purtatoare ale virusului pâna nu ajung la un control ginecologic mai amanuntit sau la o colposcopie.

 

Adauga un comentariu